CAGAŠ, R. Konstrukce dokončovacího stroje pro valivé elementy ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Košťál, David

Tato diplomová práce se zabývá konstrukcí unikátního zařízení pro zlepšení povrchových vlastností valivých elementů, konkrétně soudečků. Požadavek na úroveň, na kterou se mají parametry povrchu zlepšit, vychází z jejich aplikace. Mají být totiž použity pro měření pomocí optické interferometrie. Zde jsou požadavky značně vyšší, než je tomu u průmyslových aplikací těchto těles. Student ve své práci v první kapitole uvedl v průmyslu běžně používané metody dokončování povrchu strojních součástí. Z uvedených metod zvolil kombinaci dvou metod, které by měly vést k požadovanému cíli. Tuto metodu poté odzkoušel na jednoduchém zařízení. Po jejím ověření byla započata konstrukce nového, nezávislého, zařízení. Po jeho vyrobení následovalo odzkoušení na sérii několika již vyrobených soudečků. Výsledky těchto zkoušek jsou uvedeny v práci a je tudíž zřejmé, že zařízení funguje dle požadavků zadání, čímž byl splněn hlavní cíl práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Křenek, Miloš

Diplomová práce se zabývá konstrukčním řešením dokončovacího stroje pro valivé soudečkové elementy ložisek. Práce je zajímavá a přínosná. Pouze v úvodu diplomové práce nebylo zmíněno, že se jedná o speciální zařízení soudečky používané měření a ne sériový stroj. Avšak musím zhodnotit pozitivně, že práce je stylisticky velmi dobře zpracována a na základě konstrukčního návrhu byl vyroben i funkční prototyp. Pozitivní dále také je, že student ověřil prvotní indicie procesu lapování a leštění dříve, něž došlo k samotné konstrukci a výrobě prototypu. Rád bych zmínil, že student prokázal také velmi dobrou schopnost programování a elektrotechniky. Tyto dovednosti budou pro budoucí uplatnění studenta velkou výhodou. Výrobní dokumentace je zpracována na dobré úrovni. Vyrobitelnost všech dílů je možná, některá konstrukční řešení by dle mého mínění mohla být provedena trochu jiným způsobem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80213