STEJSKAL, M. Měření tepelné odezvy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Beneš, Petr

Bakalářská práce navazovala na předchozí semestrální projekt. Cílem práce bylo ověřit měřicí metodu pro stanovení parametrů náhradního tepelného modelu IGBT tranzistoru. Zadání vyžadovalo nastudovat problematiku výkonových spínacích modulů, jejich řízení a modelování, včetně návrhu a realizace měřicího systému. Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti a prokázal i odpovídající odborné znalosti při provádění vlastních měření na IGBT modulu a při stanovení jeho parametrů. Pracoval velmi iniciativně a samostatně, na pravidelné konzultace chodil připraven. Během práce se nesetkal s významnými problémy, zadání práce splnil v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Čala, Martin

Předložená bakalářská práce se věnuje ověření metodiky pro stanovení tepelné odezvy IGBT tranzistoru. Zadání hodnotím po odborné stránce jako středně náročné, časovou náročnost jako velkou kvůli potřebným experimentům. Práce je logicky členěná, teoretická část je ale zbytečně rozdělena na 8 kapitol (celkem na 17 stranách), kdy velká část podkapitol obsahuje jediný odstavec. Teoretická část čerpá z dostatku relevantních zdrojů, které by měly být v textu důsledněji citovány. To se týká také převzatých obrázků. Jsou zde popsány veškeré pojmy a principy potřebné pro úspěšné splnění praktické části. Menší výtku bych měl k vysvětlení měření tepelné odezvy (kap. 7.4.3), kde by grafické znázornění jistě mohlo urychlit pochopení principu. V praktické části (kapitola 9) student na 17 stranách popisuje provedený experiment. Poměrně nešikovně jsou závěry z měření uváděny ještě před samotným měřením (s. 29 „Pro rozdíl teplot do 100°C vycházejí závislosti lineární“), přitom závislosti jsou uvedeny v grafech na s. 32-33. Na s. 31 se dopouští nepřesnosti, kdy pro výpočet koeficientu B25/100 využívá teplotu 30 °C. Spíše bych očekával výpočet odporu pro teplotu 25 °C interpolací, protože trend závislosti odporu na teplotě NTC teploměru je znám. Vypočtená hodnota 4105 K by se pak oproti výrobcem udávaných 4092 K lišila více. Dále není v textu odkázáno na obr. 8-11. Mimo tyto prohřešky student ukazuje orientaci v problematice a schopnost provést analýzu problému a ten úspěšně vyřešit. Po formální stránce práce obsahuje minimální množství překlepů, nejsou ale respektovány typografické zásady (mezera mezi číslem a jednotkou, špatný řez písma pro zkratky jednotek a veličin) a v seznamu zkratek není uvedeno IGBT. Seznam citací je nešťastně rozdělen na normální a internetové zdroje (s odděleným číslováním). Mnoho zdrojů není v práci použito ([1], [5], [7-8] a [12-15] + internetový zdroj [2]). Internetové zdroje jsou citovány pouze webovým odkazem. V celkovém hodnocení práce vyzdvihuji odbornou úroveň práce, jež je ale snížena drobnými formálními nedostatky. Zadání je splněno v plném rozsahu. Navrhuji hodnocení 90/A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 85537