KŘÍŽ, P. Vývoj generátoru kódu PLC pro bloky faceplate pro S7-1200, S7-1500, S7-300/400 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Jak udává název bakalářské práce, měl se student Petr Kříž vypořádat se dvěma hlavními tématy: softwarem STEP7 pro PLC a softwarem WinCC. Z obou měl využít dosti náročné nástroje a propojit je vytvořením nového nástroje pro generování kódu PLC. Pro bakalářskou práci jde o zadání celkem náročné a hlavně přínosné protože výsledný nástroj zásadně zvýší opakovatelnost používaných programových funkcí a tím i efektivnost programování v PLC. Pan Kříž v tomto ohledu velmi dobře spolupracoval a zvládl toto téma úspěšně. Zadání poskytla firma COMPAS s.r.o., která také studentu poskytovala softwarové i hardwarové zázemí pro řešení bakalářské práce. Tam měl student také možnost konzultací. Z toho důvodu pan Kříž využíval mé konzultace podle potřeby, a to zejména v závěrečné etapě práce. Student navázal ve své práci plynule na předcházející semestrální práci a věnoval práci na bakalářském projektu přiměřený čas. Díky své svědomitosti a píli dosahoval v práci velmi dobrou účinnost. Vlastní řešení zvládl velkou měrou samostatně, za samostatnost pokládám i efektivní využívání literatury a rad konzultanta. Pochvalu si pan Kříž zasluhuje i za koncepční přístup, grafické zpracování svých myšlenek a za dodržení logického sledu řešení celé práce. Nejsem si vědom toho, že by při své práci narazil na nějaké zvláštní problémy. Zadání bylo formálně určeno pro všechny PLC SIMATIC. Při práci se ukázalo, že vytvářený nástroj není vhodný a použitelný pro malá PLC řady S7-1200. To student v závěru vysvětlil. Vzhledem k předvedeným znalostem a vědomostem, samostatnosti v práci, mohu konstatovat, že student prokázal velmi dobré tvůrčí schopnosti. Doporučuji klasifikaci 83 bodů, tedy B - velmi dobře

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Weber, Martin

Cílem bakalářské práce pana Petra Kříže bylo vytvoření generátoru PLC kódu pro firmu Compas, která má připravené programové bloky v PLC i vizualizaci. Autor si problematiku práce s exportními soubory prostudoval, osvojil a zdá se, že i pochopil. Zadání bakalářské práce není příliš náročné po stránce odborné i časové, ale předpokládalo se seznámit s reálnými podklady komerční firmy Compas, prostudování existujícího kódu a dokumentace a vytvoření funkčního generátoru ve VB. K zadané problematice autor přistupoval koncepčně, jen postup řešení zadané úlohy je příliš komplikovaný. Generátor kódu by měl být schopen pracovat jen s jedním projekčním listem, kde se přehledně uvedou všechny elektrické položky včetně adresace a pak už jen generovat soubory AWL, symbol tabulku případně proměnné do vizualizací. V generátoru chybí kontrolní mechanizmy, které by kontrolovaly chyby elektro projektanta nebo programátora. Zpracování a členění diplomové práce je provedeno logicky s cílem objasnit zadanou problematiku. Autor v bakalářské práci vysvětlil pojmy používané v dalším textu a provedl rozbor jednotlivých užívaných faceplate. Závěrem je možno konstatovat, že zadání nebylo zcela splněno, protože se autor nevěnoval novým PLC systémům řady S7-1200. Dá se také pochybovat o tom, že by firma Compas tyto faceplate pro tato PLC uvažovala používat.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 85574