VODA, P. Automatické řízení závlahového systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Pásek, Jan

Student Petr Voda si přinesl zadání, které na první pohled vypadá jako nenáročné, ale tím, jak ho student pojal, rozpracoval a vyřešil do detailních variant, ho povýšil na nadprůměrně náročné. Pan Voda od počátku velmi dobře se mnou spolupracoval, přicházel se sofistikovanými nápady, velmi dobře a správně volil HW i SW prvky řídicího systému, měl jasný časový plán, díky kterému pracoval efektivně, aniž by se dostával do časových skluzů. Při své práci nenarazil na žádné vážné problémy. Velmi kladně hodnotím i textové zpracování práce, které je odrazem jeho logického a systémového postupu při řešení práce. Konzultace volil podle potřeby, ale i když se delší dobu neukázal, informoval mě o postupu práce a vždy jsem tak věděl, že jeho projekt „žije“. Celkově mohu říci, že přestože prokazoval dobré znalosti, přicházel s dobrými nápady, tak přijímal rady, velmi dobře se orientoval v doporučené literatuře, do hloubky se seznamoval s přístroji a programovacími nástroji, se kterými pracoval a vytvořil produkt, který bude užitečný. Vlastní práce má dle mého soudu logický sled, kvalitně zpracované obrázky, obsahuje nezbytné vývojové diagramy a ukázky programů. Jsem přesvědčen, že student v plném rozsahu splnil zadání bakalářské práce a doporučuji jeho práci k obhajobě s hodnocením 85 bodů, tedy B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Dočkal, Tomáš

Student měl za úkol vytvořit funkční popis řízeného závlahového systému, navrhnout koncepci včetně HW a SW prostředků a vytvořit programový kód PLC včetně vizualizace pomocí HMI aplikace. Práce je psaná v logickém sledu s vhodnou grafickou úpravou. V textu se objevují drobné gramatické chyby a méně podstatné formální chyby (např. str. 11), není sjednocena terminologie odborných výrazů (např. str. 10), v některých částech text působí nelogicky, až zmatečně (str. 12). V práci tohoto rozsahu bych očekával seznam obrázků, názvy obrázků by měli být výstižnější. Citace neodpovídají novým standardům, u bodu 3.2.1.6 SFC není uveden odkaz na citaci. Velká část textu práce je zaměřena na ukázku programového zápisu, který by bylo vhodnější umístit do přílohy (cca 15 stran textu). Po odborné i časové stránce je téma středně až méně náročné. Funkce navrhovaného zavlažovacího systému je řešena pouze na třísezónní provoz a z textu vyplývá použití aplikace pouze pro venkovní provoz – dešťový snímač zastaví proces závlahy. Řešení by mohlo být univerzálnější s rozšířenou možností voleb. Jelikož jedním z bodů zadání je i funkční popis řízeného závlahového systému, autor by měl počítat i s vytipováním vhodných akčních členů a snímačů – v textu autor pouze zmiňuje základní specifikaci polní instrumentace (str. 10, 11). V textu se autor nezmiňuje o údržbě těchto členů. K technickému řešení mám připomínku při nastavování módů Provoz a Servis, které by mělo být uživatelsky přívětivější, např. řešeno přepínačem mezi režimy. Dále zde není ošetřen stav, kdy při nastavení parametru sekce do stavu Ano lze nastavit položku Čas na 0 minut, což je pro funkčnost nelogické (str. 14). Na str. 11 chybí chybová hlášení od koncových poloh akčních členů. Pokud nejsou snímače koncových poloh akčních členů v práci použity, je vhodné s nimi pro realizaci závlahového systému počítat. Chybové hlášení by navíc bylo vhodné rozdělit do několika úrovní a popsat reakce na jednotlivé chybové stavy. Nejsou popsány základní polohy akčních členů a resetovací sekvence pro uvedení systému do výchozího stavu. Navíc pokud dojde k poruše při komunikaci nebo jinému nestandardnímu stavu řídicí jednotky, chybí řešení pro havárii systému (např. ruční zavření ventilů před akčními členy a možnost odpojení čerpadel). Student si v práci osvojil programování dle normy IEC 61 131-3 v prostředí Mosaic a tvorbu uživatelského rozhraní, kde ve většině případů nabízí uživateli ovládání systému přehlednou formou. Student prakticky zpracoval návrh pro realizaci požadované aplikace. Po menších úpravách je aplikace vhodná pro uvedení do provozu a přínosná zejm. pro zahradnické firmy. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 85431