SEGÉŇOVÁ, D. Mezinárodní zdaňování příjmů daňového rezidenta ČR dosahujícího příjmu z Irska [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Brychta, Karel

Diplomová práce pojednává o problematice mezinárodního zdaňování příjmů daňového rezidenta ČR dosahujícího příjmů z Irska. Práce je čtivá, srozumitelná a prosta gramatických chyb. Autorka diplomové práce prokázala svou schopnost samostatně a kvalifikovaně řešit zadaný problém. Poznatky uvedené v diplomové práci mohou sloužit jako určitý etalon (návod). Na místě je rovněž ocenit užití aktuálních zahraničních zdrojů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hudcová, Miluše

Obsah diplomové práce plně odpovídá zadání a stanoveným cílům, tj. vysvětlení a popsání postupu mezinárodního zdaňování příjmů fyzických osob v České republice a v Irsku a jaké prostředky a metody lze využít k daňové optimalizaci těchto příjmů. Z důvodu rozsáhlého a složitého tématu byly využity pro přehlednost a srozumitelnost vhodné metody, popsané na str. 12 a celá práce z hlediska struktury je logicky rozdělena na kapitoly, které na sebe navazují a od teorie a popisu zdaňování příjmů fyzických osob v ČR a Irsku autorka postupně přechází až k výpočtům daňové povinnosti, jednotlivým příkladům, vyhodnocení a srovnání. Pro lepší přehlednost, názornost a srovnání byly využity k jednotlivým příkladům a postupům zdaňování vhodné tabulky a grafy. Autorce se podařilo popsat a vysvětlit mezinárodní zdaňování příjmů fyzických osob jak v ČR, tak i v Irsku až po podání daňového přiznání, resp. ukončení zaměstnání v Irsku. Na konkrétních příkladech fiktivních poplatníků s průměrnou mzdou, minimální mzdou a nadprůměrnou mzdou zhodnotila mezinárodní zdanění příjmů zaměstnance - rezidenta ČR, který pobírá příjmy jak z ČR, tak i od zaměstnavatele v Irsku. Na základě výsledků pak vyvodila správné závěry pro optimalizaci daňové zátěže poplatníka u každé kategorie poplatníka a shrnula další možné prostředky k využití daňové optimalizace. Výsledky této práce lze prakticky využít pro zaměstnance - rezidenty ČR, kteří část roku pobírají mzdu v ČR a část roku v Irsku (případně i v jiném státě EU s využitím postupů a vysvětlení mezinárodního zdanění) a chtějí si optimalizovat svoji daňovou povinnost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 85817