KOZÁK, O. Přehled olejů a jejich inženýrských aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šperka, Petr

Bakalářská práce poskytuje vyvážený a dobře strukturovaný přehled olejů a maziv používaných v inženýrských aplikacích. Obsahem práce je výčet základních vlastností maziv, na základě kterých jsou odlišeny požadavky jednotlivých praktických aplikací. Hlavní výtku mám k neodborným výrazům, které se na několika místech v práci vyskytují. Bakalářská práce splňuje cíle vytyčené v zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Frýza, Josef

Předložená rešeršní práce se zabývá přehledem použití a vlastností běžných průmyslových olejů. V práci lze nalézt několik nedostatků: Hned na začátku práce je velmi strohá a nedostatečná analýza problému, která sestává jen ze dvou vět. Následující část práce (kapitoly 2.1 Oleje a jejich složení a 2.2 Vlastnosti maziv) působí rozpačitě, protože text tvoří řada často nepřímo souvisejících výňatků z literatury a tak není zřejmé, zda student plně porozuměl řešené problematice. I když se jedná o rešeršní práci, tak tato majoritní část práce čerpá informace výhradně jen z 3 literárních pramenů. V práci se také vyskytují občasné překlepy, netechnická či zavádějící tvrzení. Poslední část rešerše (kapitola 2.3 Využití v aplikacích) je naopak zpracována přehledně a věcně, kdy autor využívá větší množství zdrojů. Kapitola Diskuze je bohužel namísto konstruktivní či kritické diskuze zaměřena na shrnutí rešeršní části práce, což je následně detailněji přeformulováno i do závěru práce. Přes výše zmíněné výhrady práce splňuje vytyčené cíle a obsahuje všechny náležitosti bakalářské práce, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 83202