VAŠENDOVÁ, D. Podnikatelský plán na založení restaurace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Předložená práce odpovídá požadavkům, autorka naplnila cíl - navrhla podnikatelský záměr na otevření nové restaurace. V souvislosti s kvalitou podnikatelského záměru a pravděpodobností jeho úspěšné realizace je ovšem možné klást otázky, jako např.: (1) Jaké nevýhody přináší rozhodnutí provozovat restauraci jako živnost (OSVČ) v porovnání např. se společností s ručením omezeným, resp. není příliš riskantní volba OSVČ? (2) Nejsou očekávání, z kterých se vychází pro výpočty předpokládaných příjmů, příliš optimistická? (3) Jak se může projevit očekávaný úplný zákaz kouření v restauracích?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Obchodní zákoník (zák. č. 513/1991 Sb.), na který je odkazováno např. na str. 12, pozbyl platnosti uplynutím dne 31. 12. 2013.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Janošcová, Zuzana

Rozbor prostředí a marketingový plán vychází ze standardně používaných metod pro hodnocení podnikatelských plánů. Pozitivně lze hodnotit využití dotazníkového průzkumu pro bližší poznání podnikatelského prostředí. Všechny součástí plánů jsou podrobně popsány a výsledný finanční plán se jeví jako uskutečnitelný. V diplomové práci nejsou zohledněny náhradní varianty pro zachování provozu restaurace při realizaci daného projektu. Na druhou stranu jsou v práci dobře postihnuta možná rizika, ale autorka nemá vypracovanou variantu scénáře na změnu zaměření restaurace. Práci by bylo možné vylepšit odstraněním nejasnosti ve stanovených veličinách - v práci se například uvádí, že zajištění potřebných finančních prostředků na zahájení podnikání bude řešeno vlastními prostředky ve výši 200 000 Kč, bankovním úvěrem ve výši 700 000 Kč se jeví jako nedostačující. Vytknout je možné zpracování předpokládaných nákladů. Dle mého názoru není možné zajišťovat provoz restaurace pouze dodavatelskými smlouvami - závozové dny, zvážit možnost pořízení vlastního dopravního prostředku. Náklady je třeba zahrnout do provozních nákladů. Závěrem bych uvedla, že předložená práce naplňuje stanovené cíle a splňuje obsahové i formální nároky kladené na práce tohoto typu. Jako oponent práce doporučuji tuto práci k obhajobě a navrhuji hodnotit práci klasifikačním stupněm C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82397