GOCKERT, R. Tvarování biokeramiky metodou povlakování namáčením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Salamon, David

Diplomová práce obsahuje rozsahem vyváženou teoretickou a experimentální část z oblasti přípravy biokeramických materiálů. Práce svým rozsahem splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci a zadané cíle jsou splněny v plném rozsahu. Návaznost na další aplikovaný výzkum v oblasti biomateriálů je zřejmá a prezentované výsledky poslouží k dalšímu rozvoji dané metody pro budoucí aplikace. Jako vedoucí diplomové práce oceňuji schopnost studenta pracovat s cizojazyčnou literaturou, včetně jeho schopnosti nalézt a vybrat důležité informace z velkého množství dat. Čas strávený získáním experimentálních dat byl daleko větší, než se může zdát z rozsahu výsledků uvedených v bakalářské práci. Student byl v projektu od počátku a musel si projít počáteční fází slepých uliček, což prověřilo zejména jeho schopnost samostatně myslet a navrhovat nová řešení. Přes určité nedostatky v organizaci a prezentaci výsledků považuji bakalářskou práci za zdařilou, zvláště pak při započítání rozvoje schopností a zkušeností studenta, který jsem mohl s potěšením pozorovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Částková, Klára

Tématem bakalářské práce Radka Gockerta je tvarování biokeramiky metodou povlakování namáčením. Cílem práce bylo obecně popsat přípravu keramických materiálů a metodu povlakování namáčením vhodnou pro přípravu zejména vláknitých struktur. Dalším cílem pak bylo prakticky připravit hydroxyapatitové mikrojednotky metodou povlakování namáčením a popsat připravené materiály v závislosti na podmínkách procesu povlakování a slinování. Práce s rozsahem 53 stran je rozdělena do dvou částí teoretické a praktické experimentální. Teoretická část obsahuje rozsáhlou a tématicky správně zaměřenou rešerši na téma technologie výroby keramiky, obecného popisu biokeramiky a její výroby a také shrnuje základní informace o metodě přípravy vrstevnatých nebo vláknitých struktur metodou povlakování namáčením, tzv. dip-coating. Praktická část se zabývá popisem přípravy suspenzí a jejich optimalizací pro přípravu celistvého filmu nebo mikrojednotek hydroxyapatitu, dále pak jejich přípravou metodou dip-coating, jejich slinováním a následně popisuje a diskutuje produkty vhledem k podmínkám přípravy. Z formálního hlediska je práce správně a přehledně strukturovaná, nicméně mám tyto připomínky: -ve většině případů nejsou uvedené obrázky odkázány v textu -v rámci jedné kapitoly (konkrétně 6 Experimentální část) by dvě podkapitoly neměly mít stejný název (viz 6.1.1 Suspenze a 6.2 Suspenze) -některým obrázkům v praktické části práce chybějí měřítka Po stránce obsahové vytýkám studentovi následující: -při psaní vědecké publikace by měla být striktně dodržena témata dané kapitoly, v této práci se často výsledky a jejich popis objevují již v experimentální části, ta by měla být věnována pouze jasnému popisu materiálů, chemikálií a metod, apod., -při popisu experimentu a výsledku není ujednocen slovesný čas (přítomný/budoucí), případně by bylo vhodné ujednotit rod činný nebo trpný, - překlepy a gramatické chyby - v experimentální části chybí popis měření viskozity a porozity Student prokázal schopnost shromáždit a interpretovat dosažené výsledky a shrnout je ve výstižný závěr, nicméně při dalším sepisování vědeckého textu doporučuji větší pečlivost a dodržování základních pravidel vědeckých publikací. Cíle práce byly splněny. Práci doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 86972