VANĚK, D. Motorová jednotka stavebního nakládacího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá návrhem motorové jednotky stavebního nakládacího stroje. Rešeršní rozbor u úvodu shrnuje parametry podobných nakladačů v daném hmotnostním rozmezí dle zadání. Dále jsou stroje porovnány graficky pomocí absolutních i poměrových parametrů. V nosné části práce je uvedena metodika pro výpočet jednotlivých výkonových spotřeb nakladače a dále jsou počítány výkonové spotřeby jednotlivých režimů stroje dle parametrů zadání. V závěru je uvedena volba celkového výkonu a přehled možných značek a typů vznětových motorových jednotek pro pohon daného nakladače. Bakalářská práce studenta Vaňka splnila požadavky a cíle zadání. Rozsah rešerše je úplný a přehledný. Uspořádání jednotlivých typů strojů je provedeno přehledně. Z hlediska formálnosti a logického uspořádání je práce na velmi dobré úrovni. Po stránce grafického zpracování až na pár překlepů (str. 35, 45) není žádné připomínky. Student se důkladně odvolává na citace zdrojů. Schopnost interpretovat své výsledky v práci jsou u studenta na velmi dobré úrovni. Po formální stránce je práce hodnotná. Student prokázal zájem o problematiku v této oblasti strojů. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Práce s literaturou včetně citací A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Škopán, Miroslav

Předložená práce se zabývá návrhem výkonu motorové jednotky kolového nakladače hmotnostní kategorie do 12.500 kg a jejím výběrem. V úvodní části jsou popsány základní charakteristické konstrukční uzly kolových kloubových nakladačů. Následně jsou porovnány charakteristické vlastnosti nakladačů hmotnosti 12 až 13 t různých výrobců (kap. 2 a 3). V další části práce student stanovuje potřebný výkon a vlastnosti motoru pro zadaný kolový nakladač a na základě získaných parametrů provádí výběr konkrétního spalovacího vznětového motoru. Práce je zpracována pečlivě a je logicky a přehledně členěna. Dle řešené problematiky a s ohledem na svůj charakter má práce přiměřený rozsah. V práci je však několik drobných nedostatků věcného i formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - před názvy jednotlivých kapitol by měla být větší mezera, - chybí seznam zkratek, - drobné překlepy (např. str. 16, názvy některých kapitol začínají malými písmeny), - občas technicky neobratné výrazy (např. str. 16), - tabulku na obr. 7 by bylo vhodné rozšířit i o hodnotu relativní (poměr překlopné síly ke hmotnosti stroje), - pro účinnost je nevhodně užíváno řecké písmeno mí (místo eta) (rov. 20), Předložená práce má (i přes některé drobné chyby spíše formálního charakteru) celkově výrazně nadprůměrnou úroveň a je plně v souladu se zadáním. Za velmi pozitivní lze označit to, že práci je možno bez větších úprav využít pro předběžné stanovení výkonů motorů obdobných pracovních strojů, případně ověřit i vhodnost použitých motorů u stávajících strojů (např. jako jedno z kritérií při jejich pořizování). David Vaněk ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82719