TROJÁNEK, T. Malý bezpilotní letoun pro snímkování vegetace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Petr

Student se v závěrečné práci věnoval aktuální problematice malých bezpilotních prostředků, konkrétně jejich aplikaci pro účely snímání vegetace. Předložená práce je zpracována v českém jazyce na čtyřiceti jedna stranách textu doplněného ilustracemi. Za hlavní přínos práce lze označit prostudování velkého množství internetových diskusních skupin a dalších nestandardních zdrojů. To vedlo k extrakci spektra používaných motorizací a zástaveb palubní elektroniky. Tyto informace lze dobře použít pro další práci na návrhu optimalizovaného bezpilotního prostředku. Autor data vhodně prezentoval a graficky porovnal v rámci parametrické analýzy jednotlivých platforem. Otázkou zůstává, zda jsou srovnávané konfigurace platforem reprezentativní a jak reprezentativnost posuzovat. Parametrické analýze by jednoznačně prospěla větší šíře zkoumaných platforem - některé vhodné bezpilotní letouny nejsou v práci zahrnuty. Omezený počet zkoumaných platforem lze označit za největší negativní aspekt práce. Textu by prospěla strukturovanější prezentace, přehledné rozdělení letadel v úvodu práce spolu se začleněním do širšího kontextu. Také by bylo vhodné precizněji vymezit problematiku, která je zkoumána. Některá trvrzení v práci jsou příliš zjednodušená či generalizovaná a nemusí být obecně platná. V průběhu psaní práce se autorovi podařilo docílit velkého pozitivního posunu ve stylistické i pravopisné úpravě textu. Přehlednost grafických výstupů zpracovaných autorem se také dostala na velmi dobrou úroveň. Pozitivně je nutno vnímat osobní zkušenosti autora se stavbou a provozem dvou popisovaných letounů, které se promítají do doporučení formulovaných v textu. Finální koncepční návrh letounu správně vychází z vhodné platformy vybrané v rámci parametrické analýzy. Aktuální podoba tohoto návrhu je bohužel velmi zjednodušená a není přímo aplikovatelná v praxi. To ovšem odpovídá aktuální úrovni znalostí studenta v oblasti stavby letadel. Veřím, že v budoucnu bude student tyto znalosti prohlubovat a bude schopen navrhnout skutečně kvalitní bezpilotní platformu optimalizovanou pro snímání vegetace. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pejchar, Jan

Student zpracoval práci zaměřenou na bezpilotní prostředky a jejich využití pro snímkování vegetace. Cílem bylo zpracovat přehled dostupných platforem a podle specifikované typické mise vybrat, popřípadě koncepčně navrhnout upravenou platformu. Práci lze vytknout mírně nelogické uspořádání a místy příliš beletristický způsob vyjadřování. Například aniž by student v úvodu rozebral specifickou misi letounu a vymezil segment trhu, hned po úvodu začíná s popisem jednotlivých platforem. Následně provedená statistika porovnává jednotlivé platformy v klíčových parametrech. Student dále uvádí přehled řídících systémů ze kterých dvěma věnuje zvýšenou pozornost a ostatní zanedbává. Taktéž koncepční návrh letounu není příliš komplexní a není uvedeno ani předpokládané palubní vybavení, hmotový rozbor aj. Závěr práce celkově sráží její kvalitu, ale jako celek má práce určitý přínos. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82816