DOMES, F. Výpočet ztrát v závislosti na konfiguraci distribuční sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Paar, Martin

Diplomová práce se zbývá výpočtem technických ztrát v distribuční síti na úrovni nízkého napětí. V úvodní části se diplomant zabývá přehledem metod pro výpočet ustáleného chodu, což je nezbytnou procedurou při stanovení technických ztrát. V následující části je rozebrána problematika stanovení technických ztrát. Praktická část začíná od čtvrté kapitoly, která se zaměřuje na výběr nejvhodnějšího algoritmu pro výpočet ustáleného chodu. V další kapitole následně diplomant na základě dostupných vstupních údajů o distribuční síti popisuje systém pro stanovení skutečných velikostí odběrů. Diplomant vychází ze zauzlené sítě a pro porovnání bylo navrženo rozdělení sítě pro radiální provoz. V sedmé kapitole jsou výsledky výpočtů technických ztrát jak pro zauzlenou síť tak i v případě radiálního provozu. Celkové zhodnocení je provedeno v závěru práce. K práci mám následující připomínky: Na straně 22 se vývojový diagram odkazuje na text z originálního zdroje,“Logika (3.1-59) a (3.1-60)“, ale v samotném textu následně není tato návaznost nijak popsána. Podobně u diagramu na straně 30. Na straně 53 je hodnota jistících prvků nižší, než proudy z modelů zátěží. Diplomant příliš nerozvinul jakým způsobem dosáhl požadovaných velikostí odběrů. Dále hodnota ztrát jak v případě provozu jako mřížová síť, tak i v radiálním provozu je nízká. Bylo by vhodné ověřit velikost ztrát v nějakém jiném výpočetním programu. I přes výše uvedené drobné nedostatky práce splňuje všechny body zadání a je dobře graficky zpracována, proto doporučuji k obhajobě a hodnotím 90 body. Otázky k obhajobě diplomové práce: 1. V práci diplomant nepopsal kolik iterací bylo potřeba k dosažení uspokojivých výsledků. Mohl by diplomant říct, kolik iterací pro jednotlivé provozní stavy bylo potřeba ke stanovení skutečných velikosti odběrů? 2. Hodnoty ztrát z výpočtu jsou velmi nízké, mohl by diplomant říct jaké předpokládá důvody těchto nízkých ztrát. Dále faktory, které mohly vést k nepřesnosti výsledků a jaké jsou možnosti ke zlepšení přesnosti výsledků?

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Souček, Jan

Práce se zabývá porovnáním ztrát v sítích paprskových a mřížových. V úvodu jsou rozepsány metody výpočtu ustáleného chodu sítě, který je pro výpočet ztrát nezbytný. Dále jsou uvedeny jednotlivé konfigurace sítí s jejich klady a zápory. V praktické části se autor věnuje výpočtu ustáleného chodu části reálné mřížové sítě a využívá naměřená data pro zpřesnění neznámých odběrů. Výpočtem určené odběry jsou potom použity pro výpočet sítě rozdělené ve vybraných místech pro vytvoření paprskové struktury. Výsledky jsou porovnány v závěru. Cíle práce považuji za splněné.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 84985