VRBICKÝ, J. Návrh nového typu obvodového závěsu pro lopatky parní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Stanislav

Cílem této diplomové práce bylo provést deformačně napěťovou analýzou závěsu lopatky parní turbíny a na základě získaných výsledků navrhnout úpravy geometrie závěsu tak, aby byla zvýšena životnost takového závěsu. Cíle práce byly beze zbytku naplněny. Ačkoliv diplomant navazoval na diplomovou práci vedoucího bylo nutné provést většinu výpočtu znovu, protože tato práce obsahovala závažnou chybu ve výpočtovém modelu (nefugující cyklickou deformační podmínku). Pan Bc. Vrbický dokázal s minimálními připomínkami ze strany vedoucího sestavit výpočtový model i provést analýzu konvergence mkp sítě a kriticky zhodnotit získané výsledky. Na jejich základě pak opět samostatně navrhl a analyzoval dva nové tvary závěsů, které se jeví jako velmi slibné i pro praktické využití. Vedoucí výrazněji korigoval pouze kapitolu o omezení výpočtového modelu a ne zcela vyslyšeny zůstaly rovněž připomínky ohledně citací, jinak byla spolupráce s panem Bc. Vrbickým velmi dobrá, což se pozitivně projevilo na celkové kvalitě předložené práce, kterou navrhuji hodnotit stupněm A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Petruška, Jindřich

Předložená práce pana Vrbického se zabývá výpočtovou analýzou závěsu lopatky parní turbíny a na základě výsledků pro stávající geometrii formuluje návrh několika tvarových modifikací, jejichž cílem je zvýšení životnosti závěsu. Je třeba konstatovat, že se jedná o práci vysoké úrovně, která bohatou měrou naplnila stanovené cíle a kterou hodnotím stupněm "Výborně". Autor systematicky postupuje od stručného úvodu do problematiky přes tvorbu výpočtového modelu, realizaci výpočtů a jejich zhodnocení až k návrhu modifikovaných variant, které v závěru srovnává. Je si vědom limitů a v závěru kriticky hodnotí možnosti výpočtového modelování, a navrhuje použít pro další práci na tématu vyšší úroveň modelu kinematického zpevnění materiálu. Drobnou vadou na kráse je několik gramatických chyb v českém textu či v přepisu anglického slova (str.42, 47, 93). Rovněž bych doporučil formulovat jiným způsobem obrat "proběhla konvergence sítě". Další nejasností je identické opakování dvou nad sebou ležících dvojic Mohrových napjatostí v obr. 6.39 a 7.38. Prosím aby se diplomant v rámci obhajoby k uvedené shodě vyjádřil.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 84489