UHER, J. Elektronicky přeladitelné fraktální dvojbrany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Petržela, Jiří

Na zadané bakalářské práci pracoval student vpodstatě dva roky, přičemž druhý rok zcela samostatně. V teoretické části jsou rozebrány dvě známé struktury bilineárních filtrů, u nichž je možné elektronické přeladění nulového bodu a pólu přenosu. Pro realizaci však bylo využito zapojení invertujícího zesilovače, které přímé elektronické přeladění externím zdrojem neumožňuje. První odstavec kapitoly 7 nedává valný smysl, navíc volbu integrovaného obvodu TL081 nepovažuji za právě štastnou. Vlastní přínos studenta lze spatřovat v praktické realizaci polovičního integrátoru, jehož přenosové vlastnosti jsou naměřeny na obrázku 7.2 a téměř přesně odpovídají teoretickým předpokladům. Bohužel více se studentovi nepodařilo realizovat, což je na bakalářskou práci dosti málo. Ani textovou část práce se mnou student vůbec nekonzultoval, je velmi stručná a neobsahuje všechny náležitosti požadované zadáním. Například ona elektronická přeladitelost zmiňovaná přímo v názvu bakalářské práce je rozebrána povrchně. Není zde zcela zřejmé, zda a jakým způsobem by bylo možné změnit charakter přenosu na jiný fraktální řád přenosové funkce. Při úspornějším rozložení obrázků by se práce dala snadno zredukovat na 30 stran, megalomanské pojetí příloh působí až komicky.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Guzan,, Milan

Študent Uher sa v práci zaoberal fraktálnymi dvojpólmi s možnosťou ich elektronického preladenia ako po stránke simulačnej, tak aj po stránke realizačnej. Po prečítaní záverečnej práce musím konštatovať, že študent síce splnil zadanie práce, ale iba v minimálne nutnej miere. Tomuto minimalistickému prístupu zodpovedá aj samotný text. Nadväznosť jednotlivých odstavcov na seba je slabá, vysvetľujúci text k obrázkom, vzťahom a výpočtom je veľmi stručný, ak nie absentný. Chýbajú tiež aj niektoré skratky v zozname skratiek. V takomto štýle písaná práca naznačuje, že bola zrejme písaná v rýchlosti a na poslednú chvíľu. V texte práce tiež chýbajú odvolávky na použitú literatúru (nie všetka literatúra je totiž citovaná v texte práce). Prácu preto hodnotím počtom 55 bodov.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 84770