BUKVIŠOVÁ, Z. Chránění transformátoru rozdílovou ochranou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

Tato bakalářská práce je zaměřena na laboratorní testování rozdílové ochrany výkonového transformátoru. Úvodní část je proto věnována problematice chránění transformátoru a specifikům použití rozdílové ochrany pro tyto účely. Autorka teoretický úvod navíc doplnila i historickým vývojem technického principu rozdílových ochran. Praktická část práce je věnována testování dvou digitálních rozdílových ochran firmy ABB patřících k různým vývojovým řadám. Obě ochrany jsou porovnány z hlediska možností jejich nastavení a dále na základě testování shodného nastavení vypínací charakteristiky pro zvolený typ chráněného transformátoru. Zadané téma je zpracováno na dobré formální i odborné úrovni a je dobře patrno, že autorka se s řešenou problematikou detailně seznámila během měření v laboratoři a zpracovala ucelený materiál, který je prakticky využitelný ve výuce laboratorních cvičení. Slabinou práce je velmi strohý a poněkud neobratný jazyk používaný především v úvodní části. Z tohoto důvodu působí teoretický úvod poněkud neuceleným dojmem. Nicméně zadání práce bylo splněno v celém rozsahu a je třeba vyzvednou vlastní přínos autorky a také její iniciativu otevřít otázku nekorektního působení ochrany během jednofázového testování.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Wasserbauer, Vojtěch

Bakalářská práce Zuzany Bukvišové se zabývá popisem, nastavením a ověřením funkce rozdílové ochrany. V první části studentka popisuje jednotlivé typy elektrických ochran používaných pro chránění transformátorů. Při tomto popisu se zaměřuje na ochrany rozdílové, u kterých uvádí jejich historický vývoj. V práci je také uveden popis nevýhod rozdílových ochran a principy jejich potlačení. Dále jsou zde uvedeny informace o přístrojových transformátorech proudu a způsobu jejich zapojení. Hlavní část práce se zabývá porovnáním dvou typů rozdílových ochran. Je zde uveden přehled vlastností a možnosti nastavení ochrany SPAD 346C a ochrany REF 542plus. Nejdůležitějším bodem bakalářské práce je návrh nastavení rozdílové ochrany tak, aby vhodně chránila zadaný typ transformátoru. Následně je ověřeno, zda obě vybrané ochrany pracují správně a také je porovnána přesnost jejich funkce. Práce je vhodnou literaturou pro získání přehledu o diferenciálních ochranách a poskytuje podrobný návod jejich parametrizace. Bakalářskou práci hodnotím jako velmi zdařilou a doporučuji ji k obhajobě. Připomínky: V práci se vyskytují drobné formální chyby a drobné chyby větné skladby. U obrázků 3.3 a 3.4 je vzájemně zaměněno číslování.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 85000