KAMENICKÝ, R. Časování ventilů kompresoru na CO2 chladivo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Téma diplomové práce se zabývá problematikou vývoje chladivových kompresorů, která není ve standardních kurzech na Energetickém ústavu probírána. Student tak při zpracování diplomové práce musel samostatně prostudovat řadu podkladů a získané informace aplikovat na řešení daného tématu. V rámci vlastního řešení student navrhl několik originálních tvarů inovovaných ventilů chladivového kompresoru, jejichž funkčnost a životnost ověřoval s využitím moderních FEM a CFD nástrojů, jejichž obsluhu se musel také samostatně doučit. Student pracoval po celou dobu samostatně a s neuvěřitelnou pílí, díky které mohly být některé z jeho návrhů vyrobeny a podrobeny testům přímo na výrobku, což je u diplomových prací spíše výjimečné. Dle mého názoru student splnil všechny cíle zadání a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kobský, David

Úkolem předložené práce bylo zvýšení účinnosti kompresoru 4MTL-05X o 5 %COP. Práce po stránce obsahové: - Na začátku práce je popsána teorie chladícího okruhu a základní termodynamické zákony - Je proveden rozbor typů kompresorů a ventilových desek s popisem jejich funkce - Kapitola 10 je věnována popisu nového designu jazýčků a sacích kanálů ve ventilové desce. Přehledně je popsána designová změna sériového provedení. - Statická pevnostní analýza sacího jazýčku je provedena v programu Ansys metodou konečných prvků. Jsou detailně vysvětleny okrajové podmínky výpočtového modelu a podrobně ukázány výsledky otevřeného i závěrného stavu ventilu. - Únavová životnost navržených sacích jazýčků je vyšetřena pomocí Haighova diagramu,přehledně provedeno pro kritická místa ventilu obou dvou designových provedení. - Modální analýza vypočtena pro oba dva designové návrhy sacího jazýčku, vytvořena pomocí programu Ansys. Výpočet proveden pro krajní tolerance tloušťky ventilů. Výsledky jsou přehledně uspořádány do tabulky dle flekvence. - Poslední výpočtová kapitola se věnuje problematice proudění, kde je provedeno metodou konečných objemů CFD. Z důvodu ušetření výpočetního času, byla uvažována pouze část ventilové desky a byla využita symetrie modelu. Výsledky jsou detailně popsány a doplněny obrázky. Práce po stránce grafické: - Práce je vypracována na velmi dobré grafické úrovni, přehledně doplněna obrázky, grafy, tabulkami a rovnicemi. Diplomová práce je celá zpracována v Anglickém jazyce. Předložená diplomová práce splňuje zadání a všechny požadavky na ni kladené. Student prokázal velmi dobrou orientaci v řešené problematice, samostatný a kreativní přístup řešení zadaného úkolu.Doporučuji proto tuto diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Práce s literaturou včetně citací A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 87022