ŠEDO, M. Ztráty ve valivých ložiscích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Drápal, Lubomír

Rešeršní část diplomové práce vyžadovala prostudovat a zpracovat poměrně značný objem literatury. To se podařilo, avšak přesto se tato oblast nevyvarovala občas zmatečnému značení proměnných, např. průměru valivého prvku v kapitole 1.2, lehce zavádějícímu popisu kontaktního úhlu v téže kapitole, či někde zcela chybějícímu popisu proměnných, např. v rovnici (39). Vlastní výpočtový model ztrátového výkonu pokrývá dostatečné spektrum v praxi nejčastěji používaných ložisek, jeho struktura je i přes určitá zjednodušení promyšlená a uživatelské rozhraní přívětivé. Hodnotné je rovněž rozsáhlé porovnání výsledků navrženého výpočtového modelu s modely předních výrobců valivých ložisek. Pan Matej Šedo pracoval samostatně, připomínky a náměty v rámci možností zapracoval a velmi dobře prokázal svůj inženýrský přístup, v tomto případě spočívající v převedení teorie a empirie do prakticky použitelného díla.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Novotný, Pavel

Diplomová práce se zabývá problematikou energetických ztrát valivých ložisek, hlavními zdroji pro návrh výpočtových modelů jsou dostupná literatura, webové katalogy a on-line dostupné řešiče firem SKF a INA. Práce jako taková vyčerpávajícím způsobem splňuje požadavky zadání. Úvodní rešerše je zpracována do velkých podrobností, autor správně využil množství dostupné literatury. Přístupy využité v práci jsou adekvátní a odpovídajíc současnému stavu řešení daného problému. Vlastní přínos autora k dalšímu rozvoji metod je zanedbatelný, avšak zcela logicky nelze ho ani předpokládat. Autor správně interpretuje dosažené výsledky, avšak bez navržení dalších postupů. Například výpočtový model SKF dosahuje pro většinu testovaných variant výší hodnoty ztrátového výkonu, tuto skutečnost by bylo vhodné analyzovat. Práci lze s výhodou využít jako podklad pro další studium dané problematiky, neboť shromažďuje na jednom místě různé informační zdroje. V zásadě však nepřináší prohloubení současných poznatků. Na druhou stranu za zcela zásadní přínos lze považovat zpracování daných výpočtových modelů do formy programu s vlastním uživatelských prostředím. Logické uspořádání práce, formální náležitosti, grafická, stylistická úprava a pravopis jsou v zásadě na velmi dobré úrovni. Celkově práci hodnotím jako vysoce nadprůměrnou a jednoznačně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80416