WEISS, J. Diagnostika impulzů Ti:Sa laseru pro generaci plazmatu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaiser, Jozef

Autor diplomové práce se seznámil s možnostmi generace plazmatu pomocí laserového záření, dále s metodami používanými pro měření a charakterizaci fs impulzu a navrhnul diagnostiku pro měření parametrů časové domény fs impulzu. V rámci diplomové práce prezentoval návrh samotného autokorelátoru třetího řádu pro měření laserového kontrastu. Navržený autokolerátor taky sestavil - výsledkem diplomové práce je funkční prototyp autokorelátoru třetího řádu. Lze konstatovat, že diplomant splnil požadavky a cíle zadání. Z těchto důvodů doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím ji výsledným klasifikačním stupněm výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Samek, Ota

Předložená práce se zabývá velmi náročnou a v mezinárodním měřítku velmi aktuální oblastí směřující k mnoha technickým a biotechnologickým aplikacím – diagnostikou laserových pulzů. Předloženou magisterskou práci hodnotím jako velmi dobrou. Z prezentace získaných výsledků je vidět, že student je schopný samostatně řešit teoretické a experimentální problémy. V tomto případě k zlepšení experimentální sestavy určené pro diagnostiku femtosekundového pulzu.. Pečlivá teoretická a konstrukční práce přinesla spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR, což hodnotím jako velmi kvalitní tvůrčí výsledek. Jedná se o vynikající práci, a to především s ohledem na možnost praktického využití v různých aplikacích pro testování/monitorování ultrakrátkých laserových pulzů. V této oblasti výzkumu se každé zlepšení velmi cení a ukazuje kvalitu a originalitu získaných výsledků. Diplomant také předpokládá využití sestavy v rámci projektu ELI Beamlines, čímž by se jeho projekt okamžitě zařadil do špičkového světového výzkumu. Diplomant pracoval samostatně a velmi pozorně nastudoval aktuální literaturu. Svědčí o tom odkaz na vědecký článek [24] publikovaný skupinou Dr. Hergenrodera (jedna z prvnch skupin která se dlouhodobě analyticky zabývá srovnáním fs a ns pulzů). Jak jsem naznačil, diplomant precizně zvládl teoretickou část a i s experimentální částí si poradil naprosto bezchybně - s citem zkušeného experimentátora. Získané experimentální výsledky v této oblasti je třeba brát jako výrazný tvůrčí příspěvek k dalšímu pokroku této techniky na mezinárodním poli. Při řešení tématu diplomant získal potřebné teoretické a experimentální znalosti k dalšímu rozvoji tohoto náročného výzkumu. Předloženou diplomovou práci hodnotím jako velmi dobrou. Student je schopen samostatně zpracovat a řešit daný problém, a proto tuto práci hodnotím klasifikačním stupněm A-výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80457