VONDRÁK, A. Spolupráce turbodmychadla a spalovacího motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Úkolem diplomové práce pana Adama Vondráka bylo pro potřeby Formule Student přiřazení vhodného turbodmychadla zvolenému spalovacímu motoru. I když se jedná v současné době o aktuální téma, musel diplomant roztřídit a prostudovat řadu útržkovitých informací. Na základě nich, potřebných výpočtů a konstrukčního myšlení postupně dospěl k finálnímu řešení. Diplomant postupoval při zpracování náročného zadání systematicky a samostatně. Využíval efektivně jak poznatků získaných předchozím studiem, tak i konzultace s odborníky. Postupně si osvojil široké dovednosti z oblasti výpočtu a měření termodynamiky spalovacích motorů. Práce pana Vondráka může sloužit jako základ a vzor pro podobně cílené diplomové práce. Cíle diplomové práce byly splněny v celém rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Beran, Martin

Diplomová práce Adama Vondráka se zabývá spoluprací výfukového turbodmychadla a spalovacího motoru. V úvodní části své práce student velmi podrobně a přitom přehledně rozebírá historii přeplňování, konstrukční uspořádání přeplňovaných motorů a konstrukční řešení turbodmychadel. Další navazující kapitoly se zabývají koncepcí motoru a volbou vhodného turbodmychadla. Stejně jako úvodní kapitoly i tyto jsou velmi přehledně a logicky zpracovány. Kapitola 6 se zabývá termodynamickým modelem spalovacího motoru a experimentálnímu stanovení vstupních parametrů. Velmi přehledně je popsána tvorba matematického modelu v programovém prostředí GT-Power. Na závěr pak pan Vondrák provedl celkové zhodnocení a porovnání vypočtených a naměřených hodnot. Zejména porovnání termodynamických parametrů výpočtu a simulace vykazuje velmi vysokou shodu. Kde jsou naopak patrné největší rozdíly, tak je u spotřeby paliva. Celkově je rozsah diplomové práce (teorie, návrh, výpočet, výroba, experiment) pana Vondráka obdivuhodný a zaslouží uznání. Drobné stylistické nedostatky a překlepy nemají na celkový dojem vliv. Takto zpracovaná práce může velmi dobře sloužit jako základ pro další diplomové práce. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80454