CHADIMA, B. Návrh shozové laboratoře pro testy balistických záchranných systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Popela, Robert

Student při zpracování své diplomové práce pracoval velmi samostatně, což bylo trochu na škodu kvality práce. Základní zadání bylo splněno, ovšem hloubka proniknutí do tématu a kvalita výstupů není na vysoké úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pejchar, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou testování záchranných systémů pro letadla GA. Student konkretizoval zadání na měřící řetězec a postupy firmy Galaxy GRS, zpracoval jeho rozbor a provedl orientační kalibrační úlohu. Následně student uvádí koncepční návrh konstrukce shozové laboratoře a vybírá vhodné senzorické vybavení. Jako jediný způsob vypuštění laboratoře je uvažováno vypuštění z vrtulníku, kde není vnější rozměrové omezení jako například při použití letadla. Výběr senzorů je proveden správně s patřičným rozsahem, i když jsou nadhodnoceny požadavky na záznamovou ústřednu (Dynamický děj otevření padáku trvá přibližně 1s, a proto popis frekvencí 200Hz je dostatečný. Upřesňuji, že dosud používaná ústředna pracovala se záznamovou frekvencí 10Hz). Pro koncepční návrh není provedena úvaha o vhodném aerodynamickém tvaru, generovaném odporu, poloze těžiště, potřebě stabilizovat, poloze pitot-statického systému, atp. Hlavním nedostatkem práce je ovšem absence metodiky a měřícího řetězce zkoušky. Kde by měl student dojít k závěru, že klíčovým parametrem je správná detekce rychlosti respektive vyhození padáku v přesně definovaném okamžiku. Je tedy zapotřebí zajistit vhodnou polohu odběrů tlaků a jejich správné natočení vzhledem k nabíhajícímu proudu vzduchu. Od limitních požadavků se také musí odvíjet návrh konstrukce s ohledem na jednoduchost, vyrobitelnost, opakovatelnost používání a cenu. Práce obsahuje užitečný přehled použitelného senzorické vybavení, ovšem po konstrukční stránce přínosná příliš není, přesto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 80275