KRATOCHVÍL, P. Pevnostní analýza skříně alternátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Pavel

Student se ve své práci zabývá problematikou analýzy dynamicky zatížených dílů. V úvodní části vhodně rozebírá možné zatížení alternátoru a rovněž přístupy k řešení tohoto problému. Práce jako taková vyžadovala velké manuální úsilí při rekonstrukci geometrie a konečno prvkové sítě. Následné analýzy jsou voleny vhodně, lze vyzdvihnout i realizaci technického experimentu, i když výsledy nejsou zcela porovnatelné s výsledky výpočtů. Práci jednoznačně chybí jasný závěr o hodnocení životnosti daného dílu. Nelze pouze prezentovat redukované napětí a slovně konstatovat, že napětí je vysoké nebo nízké. Po celkovém zhodnocení lze konstatovat, že student splnil požadavky kladené na studium a rovněž diplomová práce vyjadřuje studentovu schopnost úspěšně dokončit studium.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Vopařil, Jan

Diplomová práce pana Kratochvíla se zabývá řešením náchylnosti skříně alternátoru závodního vozu k poškození vlivem vibračního namáhání. Teoretická část je zpracována přehledně a bez podstatných obsahových chyb. Žel, lze v ní najít celé věty, souvětí a dokonce i celé odstavce doslovně (!) opsané z jiných zdrojů, a to bez jakékoliv snahy o citaci (např. rozdělení kmitání na str. 11). O původu lze pochybovat i u některých obrázků bez uvedení zdroje. Bez zdroje je taktéž naprostá většina uváděných výpočtových vztahů. V praktické části student popisuje metodiku výpočtu strukturální pevnosti řešeného dílu včetně postupu získání diskretizovaného modelu z reálné součásti. Bohužel některé pasáže jsou trochu nejasné, a to zejména složení sestavy výpočtového modelu (ložiska nahrazena pomocí „Constraint Equations“). Jako poněkud nedostatečné se jeví také porovnání získaných výsledků s naměřenými hodnotami shrnuté pouze do jedné nekonkrétní věty („mnohem nižší hodnoty“) a zavádějící jsou taktéž studentem vyvozované závěry (rozdíl mezi měřením a výpočtem vysvětlen polohou tenzometrů). Vzhledem k problémům průmyslového partnera jakožto zadavatele DP s únavovými lomy na této součásti by se dal očekávat větší prostor věnovaný této problematice. Autor ji však shrnul jen do jednoho odstavce, a to pouze v podobě pochybných teoretických tvrzení (mez únavy je „řádově poloviční“ oproti mezi pevnosti/kluzu) necitlivě vsunutých do praktické části práce. Kvalitu práce negativně ovlivňují také formální nedostatky, jako např. chybějící popis proměnných po jejich použití ve výpočtovém vztahu, přičemž některé z nich nelze najít ani v seznamu proměnných na konci práce. Závěrem je nutné konstatovat, že cíle práce byly splněny pouze částečně. Student se nevěnoval metodám pro řešení dynamiky spalovacích motorů a zejména zcela vypustil návrh vhodných konstrukčních úprav. Z pohledu zadavatele není proto práce pro vyřešení jeho problému vyjma naměřených hodnot kmitání nikterak přínosná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací F
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 80301