MARČÍK, S. Elektrocentrála s parním motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Baxant, Petr

Bakalářská práce Silvestra Marčíka je zaměřena na praktickou část konstrukce parní elektrocentrály. Zadání bylo směřováno na oblast využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie pro malé aplikace. Student se v práci zabýval zejména konstrukční a výrobní činností a její dokumentací. Práce dále obsahuje rešeršní části z oblasti parních strojů a motorů, elektrických generátorů. Hlavní část práce tvoří v podstatě popis konstrukce parního motoru s rotačním ventilem, který vznikl v dílně p. Petra Šedého a byl v rámci práce doplněn o další nezbytné konstrukční části - rám, odpružení, parní kotel, generátor, usměrňovat, převodovku, přívodní potrubí apod. Student se tématu věnoval poměrně intenzivně a postupoval po dílčích krocích a samostatně tvořil jednotlivé komponenty. Konzultace a asistenci při dílčích úkonech využíval přiměřeně a pracoval samostatně s drobnou dopomocí v kritických částech. Jelikož celá konstrukce a počet komponent vyžadoval poměrně velkou časovou investici, nebylo možné dosáhnout očekávané parametry. Při úpravách motoru došlo ke zhoršení těsnosti válce a tím významné ztrátě výkonu. Navržená elektrocentrála byla odzkoušena na dřevěné palivo, ale produkovaný výkon byl zanedbatelný. Nicméně i tyto závěry přispěly k obohacení znalostí jak studenta tak mě jako vedoucího práce. Grafická úprava práce je na dobré úrovni, text je srozumitelný a logicky členěný. Práce splnila požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě u státní závěrečné zkoušky.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Foral, Štěpán

Student se ve své práci zabývá výrobou parního elektrocentrály. V úvodu popisuje zejména zaměření a obsah práce. Ve druhé kapitole popisuje vývoj parního motoru, jeho charakteristiky a rozdělení a konečně i jeho navrhovanou konstrukcí. Ve třetí kapitole podává rozsáhlý popis samotné konstrukce mechanické části. Ve třetí kapitole se věnuje rozboru elektrické části. Ve čtvrté části popisuje sestavení celku elektrocentrály a její uvedení do provozu. Poslední kapitola je věnována popisu a výsledkům testování elektrocentrály. V bakalářské práci velmi oceňuji její praktické zaměření. Student vyrobil vzorek elektrocentrály, kterou následně otestoval. Je velká škoda, že nebyly odstraněny technické nedokonalosti a nebyla proměřena v plně funkčním režimu. Tímto je tedy možné polemizovat o splnění zadání v bodě č. 4. Zásadní připomínku mám dále ke stylu textu práce, který odpovídá spíše internetovému návodu, než akademické práci. Rovněž se zdá, že student nepodpořil svůj návrh žádnými technickými výpočty. Výstup práce, po vyřešení technických a bezpečnostních hledisek, může být využit k napájení baterií nebo k laboratorní výuce. Z formálního hlediska je možné říci, že práce je logicky a srozumitelně strukturovaná. Studijní prameny jsou zvoleny často z oblasti internetových návodů, rovněž je dvakrát zmíněna wikipedie, užitá literatura ale celkově odpovídá zaměření práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 80119