ČOČEK, J. Konstrukční řešení mechanismu napínací kladky zkušebního zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ramík, Pavel

Diplomant Bc. Jan Čoček pracoval na své diplomové práci ve spolupráci s firmou BOSCH Diesel s.r.o. Jihlava. Při práci využíval konzultace s vedoucím práce a hlavně ve spolupracující firmě, kde absolvoval i odbornou stáž. Přestože cílem práce byly zpočátku především konstrukčně navrhnout mechanickou část zařízení, největší část prací byla nakonec vykonána při návrhu řídicího systému, jeho odladění a při provedených zkouškách celého zařízení, Na výsledku práce si cením jejího odzkoušení v praxi a dosaženého snížení ceny zařízení, která umožňuje jeho opakovanou výrobu a širší použití ve zkušebním oddělení. Cíle práce dané zadáním byly splněny v celém rozsahu. Předloženu diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Svída, David

Diplomová práce pana Jana Čočka se zabývá návrhem mechanismu ovládajícího napínací kladku řemenového převodu zkušební stanice pro zkoušení vstřikovacích čerpadel vznětových motorů. Diplomová práce byla řešena ve spolupráci s formou BOSCH Diesel s.r.o. v Jihlavě. Práce vychází z rešerše v oblasti zkušebních zařízení zaměřené na řešenou problematiku. Konstrukční část přináší zlepšení výchozího stavu (navrženého předchůdcem), kde bylo navržené konstrukční uspořádání dotaženo do realizovatelné podoby, přičemž bylo především nahrazeno zřetelně nevyhovující spojení napínací páky s naklápěcím hřídelem. S postupem prací a použitím počítačových simulací v této oblasti lze v zásadě souhlasit. Podstatná část prací však byla diplomantem vykonána v oblasti návrhu automatického řízení napínací kladky. Diplomant navrhl komponenty systému, kde se jako velmi zdařilá jeví volba lineárního pohonu s elektronickým řídicím systémem v jenom kompaktním celku. Rovněž s výběrem snímače síly, je možno souhlasit. Na práci je nutno ocenit, že diplomant, ač budoucí strojní inženýr, sestavil elektrické schéma zařízení a podílel se na naprogramování pohonu, jak je z práce vidět. Sestavil také řídící modul s příslušenstvím, podílel se na oživení zařízení a kalibraci. Výsledky práce svědčí o dlouhodobé práci studenta ve spolupráci se zadavatelskou firmou. Na práci oceňuji komplexnost při návrhu mechanicko-elektronického systému, v oblasti řídicího systému dle mého názoru nad rámec vyžadovaný zadáním, a skutečnost, že zařízení bylo vyrobeno a odzkoušeno a může nahradit ruční nastavování předpětí řemenu automatickým řízením v průběhu zkoušky. Také kladně hodnotím, že student provedl ekonomické zhodnocení, ukazující na značné snížení ceny zařízení o více než 50 tis. Kč oproti původní variantě. Práce je po formální stránce zpracována poměrně dobře. Vhodněji bych ale zařadil počítačové simulace za konstrukční část a nikoliv až za popis elektroniky a realizaci zařízení. Grafická úprava práce je na dobré úrovni, po pravopisné stránce je možno v práci nalézt některé nepodstatné chyby. Cíle práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 80218