KOČÍ, L. Vliv velikosti rámce na dělicí poměr v pasivních optických sítích XG-PON [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Münster, Petr

Cílem práce studenta byl teoretický rozbor problematiky přenosu dat v pasivních optických sítích s dělicím poměrem minimálně 1:256 a přenosovou rychlostí 10 Gbit/s dle ITU-T. V rámci praktické práce měl student odsimulovat spojení mezi OLT a ONU jednotkami a vliv časování pro jednotlivé dělicí poměry. Dále měl bude navrhnout zlepšení vybraného parametru doporučení ITU-T. Zadání bylo splněno v plném rozsahu. Student pracoval samostatně a pravidelně konzultoval průběžné výsledky práce. Problematice porozuměl velmi dobře, o čemž svědčí i publikace dosažených výsledků na dvou mezinárodních konferencích. Kvalitu formálního zpracování práce snižuje pouze několik gramatických chyb. Celkově jsem byl s prací studenta spokojen, proto navrhuji známku A, 98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Horváth, Tomáš

Student Bc. Lukáš Kočí zpracoval diplomovou práci na téma vliv velikosti rámce na dělicí poměr v pasivních optických sítích XG-PON. V teoretické části jsou obecně popsány pasivní optické sítě a metody zakončení optických vláken dle FTTx. Čtvrtá a pátá kapitola tvoří stěžejní popis zadaného standardu, který je velice podrobný, a to zejména v oblasti přenosové vrstvy. Kladně hodnotím velmi detailní popis jednotlivých komunikačních stavů, kterými musí koncová jednotka projít, aby byla schopna komunikovat v obou směrech. Praktickou část práce zpočátku tvoří simulace zapouzdřování servisních jednotek do XGEM rámců. Autor zároveň provedl diskusi a porovnání s existujícím článkem. Obdobně je tomu i se simulacemi protichybového zabezpečení v části 6.2. Následující simulace se zabývají vytvořením modelů pro připojení až 256 ONU jednotek do sítě poskytovatele, kde je zřejmá potřeba optimalizace doby připojení, kterou student provedl úpravou hodnot časovačů. Praktickou část uzavírá vliv indexu lomu na časování v sítích XG-PON. Student Bc. Lukáš Kočí své výsledky publikoval na studentské konferenci EEICT, zpracoval článek na konferenci TSP a je spoluautorem na již vydaném článku. Celkově práce působí velice přehledně, je pečlivě zpracována a obsahuje minimum typografických chyb a překlepů. Z výše uvedených důvodů hodnotím práci známkou A – 97 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 85326