PRIŠŤ, L. Analýza obchodních dat využitím metod rozpoznání vzoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Atassi, Hicham

Student Bc. Bc. Lukáš Prišť vypracoval diplomovou práci na téma „Analýza obchodních dat využitím metod rozpoznání vzoru“. Student přistupoval k práci velmi aktivně a konzultoval pravidelně. Práci považuji za zdařilou, přestože jsem očekával detailnější zpracování části pro sémantický popis časových řad. Práci hodnotím známkou 90/A

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Burget, Radim

V této práci byla prozkoumána tvorba časových řad a jejich rozklad pomocí aditivního modelu na jednotlivé složky. S pomocí navržených metod bylo dosaženo přesnosti predikce výskytu poklesů a nárůstů cen dokonce 97,7%. I přes některé výhrady se jedná o kvalitně zpracovanou práci se zajímavým pohledem na problematiku. Dosažené výsledky 97,7% jsou také zajímavé, nicméně práci bych vytkl, že nejsou jasně stanovené cíle a proto také statistické zhodnocení není dostatečně objektivní a důvěryhodné pro praktické využití výsledků. Autor práce také zaměňuje algoritmy k-Means (shlukování) a k-NN (klasifikace a regrese), což jsou naprosto odlišné skupiny algoritmů. S tvrzením „K-nejbližších sousedů patří do skupiny algoritmů K-Means“ nelze souhlasit.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 85307