POŘÍZEK, V. Využití paliv z obnovitelných zdrojů a odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Skryja, Pavel

Předložená diplomová práce se zabývá energetickým využitím plynných a kapalných paliv vyrobených z obnovitelných zdrojů a odpadů. V první části je zpracována rozsáhlá rešerše známých paliv. V druhé části byly provedeny základní spalovací zkoušky se třemi pyrolýzními oleji. Sledovanými parametry byly zejména stabilita spalování a emise znečišťujících látek. Toto palivo bylo získáno z nových prototypových jednotek zpracujících odpadní látky. Práce splňuje zadání a stanovené cíle, je srozumitelná a kapitoly na sebe logicky navazují. Student zpracoval velké množství literatury. Bohužel literaturu neuměl vždy správně citovat. Výsledky základních spalovacích testů a porovnání jednotlivých typů paliv jsou interpretovány velmi stručně. Přes výše zmíněné nedostatky považuji práci za přínosnou a doporučuji jí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Hudák, Igor

Diplomová práce pana Pořízka vypadá na první pohled velmi komplexně, autor se v teoretické části věnuje plynným a kapalným palivům získaných z obnovitelných zdrojů. Autorovi se povedlo provázat velké množství zdrojů a vytvořit ucelenou práci. Takto velký rozsah práce se bohužel projevil v řadě nepřesností. Jedná se o zejména o řadu překlepů v textu (českých i anglických slovech), častou záměnu jednotek, chyby ve formátování, nepřesnosti v číslování obrázků, tabulek a nadpisů. Práci také škodí některé obrázky, které jsou ve velmi nízké kvalitě a jsou na hraně čitelnosti. V některých případech jsou zbytečně uváděna fakta, která se netýkají stacionárních zdrojů, ale spíše automobilového průmyslu. Chyb se autor dopustil i při uvádění referencí. V textu je možné narazit na informace, které nejsou nijak podloženy a navíc některé citace uváděné u obrázků se neshodují se zdrojem. V praktické části práce, kterou jinak hodnotím jako velmi přínosnou, nedokázal autor jasně definovat podmínky jednotlivých zkoušek. Zejména není jasné jaký z uváděných atomizérů byl pro jednotlivé zkoušky použit. Postrádám také porovnání jednotlivých typů olejů, zejména z hlediska emisních limitů. Uvedené grafy pro jednotlivé zkoušky nemají potřebnou vypovídající hodnotu, protože pro popisky os byly zvoleny různé veličiny. V seznamu zkratek na konci práce nejsou některé zkratky vůbec uvedeny, např. chemické prvky či materiály jako PET, HDPE a další. Seznam není nijak uspořádán, je obtížné se v něm orientovat. Práci i přes zmíněné nedostatky doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 81057