ONDERKA, J. Nové metody zpracování textu pro klasifikaci emocí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Mašek, Jan

Student zadání práce splnil, přestože během semestru prakticky nekonzultoval a celkem obtížné téma začal zpracovávat až v samém závěru. Výsledkem je však zdařilá práce, kde byla vytvořena metoda učení bez učitele pro klasifikaci emocí z textů. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni. Práci hodnotím za A/92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Burget, Radim

Tato diplomová práce se zabývá značkováním textu dle subjektivního názoru autora, konkrétněji přímo extrahováním informace o emocích, který tento text vyjadřuje. Největším přínosem této práce je vytvořená implementace algoritmu metody LDA pro klasifikací textů v jazyce Java a experimentální ověření přesnosti této metody při určování emoce textu za použití různých parametrů modelu (24% vs. 16% či 50% vs. 33 %). Autor se v problematice orientuje, což prokázal v kapitole 4, kde vychází z aktuálních vědeckých publikací. Je jen velká škoda, že autor vychází jen z poměrně omezeného počtu publikací - tento typ práce by si zasloužil určitě více než 21 referencí. Z formálního pohledu bych vytknul některé ne příliš šťastně volené gramatické konstrukce a používání anglikanismů v českém textu.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 85377