KIS, M. Analýza současných cloudových řešení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Rosenberg, Martin

Úlohou študenta bolo detailne popísať princípy a architektúru súčasných cloudových riešení. Praktickú časť mali tvoriť dve laboratórne úlohy zamerané na uvedenú problematiku. Počas semestra študent prácu konzultoval a prejavoval o tému záujem. V priebehu semestra študent narazil na problém s nedostatkom verejných informácií, čo malo vplyv aj na koncipovanie výsledných laboratórnych úloh. Z tohto dôvodu zanikla požiadavka, aby boli obe úlohy zamerané na cloud. V práci mi však chýba detailnejšie spracovanie problematiky bezpečnosti, či už globálne pre cloudovú architektúru alebo pre samotné riešenie Seafile. Z formálneho hľadiska by som študentovi doporučil odbornejšie vyjadrovanie a podrobnejší popis použitých príkazov a vybraných nastavení. Gramatických chýb je v práci minimum. Študent vytvoril laboratórne úlohy požadovanej kvality, čím splnil zadanie práce. Prácu hodnotím známkou B/83.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Burda, Karel

Cílem práce byla analýza současných cloudových řešení. V prvních čtyřech kapitolách student popisuje historii, modely a zabezpečení cloudových služeb. Tento popis však vychází pouze ze 4 pramenů a je velmi povrchní. Následuje popis cloudových implementací Dropbox, Google Drive a iCloud a popis principů protokolů WebDAV a XMPP. Další kapitoly jsou věnovány popisu softwarových balíků Seafile a mitmproxy a laboratorním úlohám k prezentaci možností těchto balíků. Problémem zde však je skutečnost, že ani jeden z těchto balíků nemá nic společného s cloudovými řešeními. Seafile je software pro ukládání dat v centrálním serveru a nikoli v cloudu a mitmproxy je hackerský nástroj. V této souvislosti je rovněž zapotřebí konstatovat, že nebyly splněny požadavky zadání ohledně analýzy a návrhu cloudového řešení na bázi otevřených projektů. Na omluvu studenta je nutno říci, že takovéto projekty zatím ani neexistují. Z metodologického hlediska studentovi zejména vytýkám nekritické přebírání informací a povrchní přístup. V současné době existuje spousta pramenů a student si tak mohl nastudovat alespoň obecné principy architektury a fungování cloudových řešení a datacenter. Na základě poctivějšího studia by se tak například dozvěděl o distribuovaných souborových systémech, nebo o pokusech o standardizaci cloudových řešení. Kdyby rovněž používal primární zdroje a nekriticky nepřebíral vágní informace z třetiřadých pramenů, tak by také ve své práci neuváděl zcela zavádějíci popisy, jako je například popis SSL komunikace na s. 57. Z formálního hlediska je práce na průměrné úrovni s občasnými překlepy. Na závěr konstatuji, že téma práce bylo obtížné. Cloudová řešení jsou proprietární a jejich konkrétní implementaci provozovatelé cloudů z konkurenčních důvodů nepublikují. Student tak z důvodu nedostatku informací nemohl splnit cíle zadání v plném rozsahu. Na druhou stranu však mohl provést kvalitnější analýzu obecných principů a architektury cloudových řešení. Laboratorní úlohy jsou původní, prakticky použitelné a na dobré úrovni. Z těchto důvodů práci hodnotím 65 body, tj. stupněm D - Uspokojivě.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 85362