MALÁR, L. Multiplatformní přehrávač zvukových signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sysel, Petr

Student během řešení diplomové práce postupoval samostatně a konzultoval postup s vedoucím práce. Během řešení postupně nastudoval tvorbu multiplatformních aplikací s využitím knihovny Qt a použití jednoduché databáze SQLite. V té navrhnul databázi nahrávek a klientů s ohledem na údaje požadované zdravotními pojišťovnami při vykazování úkonů. V závěru doplnil základního VST hosta, pomocí kterého lze aplikaci dále rozšiřovat o zásuvné moduly zpracování signálů. Popis VST hosta a jeho implementace je však v práci zmíněna příliš stručně. Text práce také obsahuje gramatické chyby a prohřešky proti typografickým pravidlům. Chybí také popis vývojového prostředí nebo jeho nastavení pro překlad zdrojových souborů. Na přiloženém CD by také bylo vhodné umístit instalační soubory použitých nástrojů a knihoven.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Mach, Václav

Diplomová práce popisuje realizaci multiplatformního přehrávače zvukových signálů s databází pro logopedickou ordinaci. Aplikaci na přiloženém CD nelze spustit (testováno na 2 PC) a práce ani neobsahuje návod jak zdrojové kódy zkompilovat či jaké další knihovny jsou třeba ke spuštění programu. Zdrojové kódy nejsou nahrány do informačního systému i přestože jejich velikost nepřesahuje 2 MB. Student v práci popisuje vývoj multiplatformní aplikace, nikde však není zmínka o testování aplikace na jiné platformě než na MS Windows. Nikde není předem specifikováno pro jaké platformy je aplikace vyvíjena. Kupříkladu na OS Linux aplikace nemůže plně fungovat, protože není možné na Linuxu nativně provozovat VST pluginy. Taktéž považuji za zbytečné, aby aplikace zaznamenávala zvuk dvoukanálově. K návrhu databáze mám několik drobných výtek, např. pohlaví je ukládáno jako varchar(8), když by stačila binární hodnota, nebo že je ke každému pacientovi ukládána kompletní informace o pojišťovně. Logičtější by bylo držet informace o pojišťovnách samostatně a pacientovi přiřadit pouze klíč do seznamu pojišťoven. Namísto mazání záznamů bych navrhoval raději vytvořit položku v databázi, která by záznam označila za neaktivní. Po formální stránce je práce na špatné úrovni. Především považuji za nevhodné umístění vývojových diagramů se zdrojovým kódem do tištěné práce. Kód je malým písmem špatně čitelný, se špatnou diakritikou a bez deklarace proměnných postrádá smysl. Navíc je v práci spousta stran se spoustou prázdného místa. Zadání práce není originální (s razítkem a podpisem předsedy oborové rady). Použitá literatura obsahuje pouze webové zdroje. V práci jsou špatné odkazy na obrázky (např. v kap. 5.2 odkaz na obr. 5.1). V aplikaci i v práci je pro frekvenční charakteristiku používán nesprávně výraz “spektogram” (navíc s gramatickou chybou). V textu se nezřídka vyskytují gramatické chyby a nesrozumitelná souvětí. Závěr práce je velmi povrchní a neposkytuje dostatečnou diskusi nad vyvinutou aplikací. Práci doporučuji k obhajobě v případě, že student před komisí předvede funkční aplikaci.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 85385