DVOŘÁK, J. Analýza diferenčních a nediferenčních filtračních struktur s řiditelným proudovým zesilovačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Jeřábek, Jan

Diplomant pracoval průběžně, svůj postup sice pravidelně konzultoval, ale zároveň prokázal důležitou schopnost samostatné práce. Zadání této práce považuji za splněné bez výhrad. Cenné jsou především důkladné simulační výsledky jednotlivých obvodů a pak praktická realizace, ke které student přistoupil s nadšením a věnovat ji velmi mnoho času a úsilí. Z formálního hlediska nemám k práci žádné významné výhrady. Práci hodnotím A/100.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Vrba, Kamil

Diplomant Jan Dvořák zpracoval velmi pěknou závěrečnou práci o aktivních kmitočtovývh filtrech svědčící o jeho inženýrských schopnostech. V první části práce se zaměřil na definice použitých aktivních prvků a na jejich simulační modely. Podle zadání se orientoval na aplikace digitálně řiditelného proudového zesilovače, který byl prioritně použit v každém zkoumaném zapojení filtru. Pro tento proudový zesilovač presentoval čtyři mírně odlišné simulační modely uváděné v literatuře. Každé zapojení filtrů pak testoval vždy s těmito všemi modely, což bylo podle mého názoru zbytečně pracné a časově náročné. Diplomant měl v první fázi vyhodnotit kvalitu modelů a použít ten, který se nejvíce přibližuje reálným vlastnostem prvku. Mohl si tak ušetřit spousu času, který mohl věnovat přítelkyni Marii, které v úvodu práce děkuje za podporu při vypracování práce. Zkoumaná zapojení diferenčních filtrů diplomant buď převzal z literatury, nebo některá i samostatně navrhl. Systematicky dále prováděl analýzy zapojení, kdy nejprve stanovil přenosové funkce a pak testoval vlastnosti pomocí simulací na počítači. Vybraná zapojení pak experimentálně postavil a proměřil. Ke změřeným průběhům mám však určité výhrady. Získané kmitočtové průběhy neměly být totiž na vyšších kmitočtech raději vůbec zobrazovány, protože jsou zkresleny parazitními jevy mimo vlastní zapojení filtru, jako např. parazitní indukčnost plošného spoje, nebo vlastnosti použitého převodníku proudu na napětí.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 85382