KLÍMA, J. Aplikace víceosového frézování na obrábění tvarové součásti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Píška, Miroslav

Výborná diplomová práce, zpracovaná na profesionální úrovni. Velmi dobrá komunikace se studentem, plnění plánovaných etap, příkladný zájem studenta o danou tématiku. Práci plně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem výroby modelu a jaderníku s využitím technologie třískového obrábění pro zakázku na 51 kusů hliníkových odlitků s názvem Úhlový-V-konektor. Teoretická část práce je zaměřena na technologii výroby modelů pro slévárenský průmysl, rozbor CAD systémů, moderní CAD/CAM technologii a popis technologie frézování. Součástí teoretického úvodu je rovněž představení společnosti Modelárna 3H, ve které probíhala výroba obou dílů (model, jaderník). Praktická část práce se zabývá analýzou modelu odlitku dodaného zákazníkem v parametrickém programu SolidWorks s ohledem na jeho technologické požadavky (technologické úkosy, rádiusy, úpravu konstrukce pro založení jádra, dodržení požadovaných rozměrů) pro odlití potřebou hliníkovou slitinou. Součástí praktické části práce jsou také návrhy jednotlivých obráběcích strategií v CAM programu HSMWorks s navazující výrobou dílů na obráběcím stroji (tříosá frézka) zkonstruovaném pro modelářské účely. Závěrem praktické části práce je sestavení modelového zařízení, které je spojeno s reálnou výrobou odlitků. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je podloženo rozborem a následnou diskusí navržených variant výroby, včetně porovnání jednotlivých nákladů na výrobu dílů. V závěru práce je provedeno celkové zhodnocení výroby s doporučením na použití tříosé frézky, jako nejvhodnějšího řešení pro daný způsob výroby dílů (výroba modelu a jaderníku). Je zřejmé, že student věnoval zpracování diplomové práce značnou pozornost. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují drobné formální náležitosti a drobné překlepy. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafické závislosti. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83773