KOLÁČEK, D. Zefektivnění technologie rozbrušování konstrukčními úpravami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá především technologií dělení materiálu, konkrétně technologií rozbrušování za sucha. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku procesu rozbrušování, rozbrušovací nástroje a technologické parametry tohoto procesu. Praktická část práce se zabývá analýzou zavedením konstrukčních úprav do stávajícího procesu rozbrušování a jeho experimentálnímu ověření, které zkoumá vliv daného řezacího procesu na výslednou tvrdost dělené (čelní) plochy i jejího okolí (sledování tepelně ovlivněné oblasti), včetně vyhodnocení, zda dojde ke změnám nominálních rozměrů děleného materiálu vlivem tepla, které vniká během procesu rozbrušování. Součástí praktické části práce je rovněž analýza stykové plochy řezacího kotouče a obrobku (geometrická styková plocha Ag), její vliv na samoostření při daném řezacím procesu s vyhodnocením měrné řezné síly kc, včetně zkoumání jejich vzájemné korelace. V experimentální části práce se dále posuzuje vliv procesu rozbrušování, při nastavených variabilních vstupních parametrech na velikost opotřebení řezacího kotouče a vyhodnocuje se efektivita dělicího procesu. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, ve kterém jsou porovnány náklady na konstrukční úpravy v komparaci se strojním vybavením, které je možno koupit na trhu, včetně celkové analýzy hospodárnosti výrobního procesu. Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale převážně v nejmenované společnosti. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Prokop, Jaroslav

V předložené diplomové práci je řešena problematika inovace stávajícího strojního vybavení pro rozbrušování tyčových materiálů. Konstrukční úpravy jsou navrhovány s uvážením dopadů na technologický proces rozbrušování. Autor v úvodních kapitolách obecně charakterizuje technologický proces, rozbrušovací nástroje a související parametry. Těžiště práce spočívá v návrhu konstrukčních úprav stávajícího výrobního zařízení a experimentálního ověření vlivu těchto úprav na výstpní parametry rozbrušovacího procesu. K diplomové práci mám následující připomínky: a) Použitá terminologie v řadě případů nekoresponduje s ČSN ISO 3002-5 (brusný kotouč, brusné zrno ...). b) V práci se objevují některé nepřesné formulace - L43, c) L49 - Návrh na upnutí hrncového kotouče na stávající vřeteno nelze doporučit, protože by došlo k podstaným silovým změnám, které mohou mít za následek havárii zařízení. d) L50 - Ve vztahu (4.1) jsou prohozeny dvě hodnoty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83826