TORČÍK, V. Návrh výroby přední těhlice pro formuli TU Brno Racing [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem a výrobou prototypu těhlice předního kola formulového vozu s využitím moderní CAD/CAM technologie. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojeno s rozborem a následnou diskusí navržených variant výroby. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale také ve školicím středisku firmy BOSCH DIESEL s.r.o. v Jihlavě, kde probíhala výroba strojní součásti. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, grafů a tabulek. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jaroš, Aleš

Předložená diplomová práce na téma Návrh výroby přední těhlice pro formuli TU Brno Racing je na vysoké technické úrovni. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán způsob výroby čistého hliníku a jeho slitin. Dále jsou popsány jednotlivé druhy řezných materiálů a jejich aplikace pro výrobu levé přední těhlice pro formuli TU Brno Racing Dragon 5 z materiálu Certal. V experimentální části je rozebrána strategie výroby dané součásti a vytvoření programu v softwaru PowerMILL. Dále jsou přehledně popsány použité nástroje a celý proces výroby je dokumentován pomocí přehledných fotografií. Poslední kapitolou této práce je technicko-ekonomické zhodnocení, které hodnotí výrobu součásti v prostorách společnosti Bosch Diesel s.r.o. se sídlem v Jihlavě. Součástí zhodnocení je i teoretická výroba v prostorách strojového parku na ÚST FSI VUT v Brně, dále výroba u externí firmy nebo také výroba metodou DMLS. Práce odkazuje na celkem 42 elektronických a knižních zdrojů a její součásti je 5 příloh. V práci se vyskytuje minimum překlepů a pravopisných chyb. Všechny zadané cíle diplomové práce byly splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83830