BOREK, M. Investiční strategie založená na Bollingerových pásmech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v diplomové práci navrhuje investiční strategii založenou na nástroji technické analýzy - bollingerových pásmech. Pro realizaci automatizace investičního rozhodování využívá programovací jazyk MQL, který je dle mého názoru vhodný pro toto řešení a obsahuje genetické algoritmy pro efektivnější optimalizační procesy. Strategie za testované období vygenerovala čistý zisk 11 160 $ s faktorem zisku 1,26. Obě tyto hodnoty jsou dostačující na pokračování aplikace strategie. Pozitivně hodnotím vyslovení názoru na chování během krizového období a návrh opatření snižující rizikovost strategie. Student splnil všechny cíle práce, prokázal své inženýrské schopnosti a doporučuji mu udělit akademický titul inženýr. Jakým způsobem by bylo možné zvýšit ziskovost Vaší strategie?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Horinová, Jana

Student prokázal, že je schopen prakticky využít znalosti získané studiem a s využitím dalších informačních zdrojů samostatně zpracovat ucelený projekt na odpovídající stylistické i odborné úrovni. Cílem práce bylo srovnání dvou investičních strategií pro forexový trh, založených na Bollingerových pásmech. Byla provedena automatizace strategií s využitím platformy Meta Trader, jejich testování na historických datech pro hlavní měnové páry, optimalizace a vyhodnocení nejlepší varianty. Testování proběhlo pro potřeby konkrétní firmy a nastíněna byla i rizika obchodování. Jak student sám uvádí, výslednou strategii by bylo před praktickým využitím dobré ještě více rozpracovat. V textu je několik nepřesností, které lze tolerovat. Cíle vytyčené v úvodu diplomové práce byly naplněny a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 85967