KMEŤ, J. Problematika snižování tepelné odrazivosti zrcadel solární elektrárny se Stirlingovým motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Škorpík, Jiří

Student zpracovával téma, které se vymyká standardním osnovám předmětů na našem ústavu, přesto si dokázal nalézt a prostudovat potřebné zdroje informací. Zadání práce přímo vychází z požadavků společností zabývajících se vývojem solárních systému se Stirlingovými motory, přičemž s jednou z nich spolupracoval při psaní práce (Strojírny Bohdalice, a.s), takže přímo reagoval na reálné problémy. Na základě této práce se staví zkušební stanoviště pro měření atmosférických vlivů na stav zrcadel, které bude instalováno v areálu FSI.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pospíšil, Jiří

Student zpracoval práci v požadovaném rozsahu. Po formální stránce je práce zdařilá a snad jedinou formální chybou je odkaz na kapitolu 5.1.2 (str. 50), přičemž tato kapitola je ve skutečnosti 5.2.2. Velkou část práce tvoří rešeršní zpracování zadaného úkolu. Uvedeny jsou související optická hodnocení možností koncentrace slunečního záření. Popsána jsou konstrukční a částečně i výrobní řešení odrazivých koncentrátorů. Vlastní technické řešení problému bylo provedeno návrhem testovacího zařízení pro hodnocení změny odrazivosti prachem ovlivněné zrcadlové plochy. Konstrukční návrh uvedeného zařízení je uveden formou výkresové dokumentace tvořící přílohu diplomové práce. Tento návrh je v hlavních rysech bez závad a realizovatelný. Student prokázal schopnost samostatné tvůrčí činnosti a zvládl zadaný úkol vyřešit na inženýrské úrovni odpovídající znalostní úrovni absolventa magisterského studia. Student prokázal schopnost práce s odbornou literaturou a zkušené třídění a zpracování dostupných informací. Práce splnila požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 85994