KONEČNÁ, E. Tryskání suchým ledem v průmyslové praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kuba, Pavel

Studentka prokázala své schopnosti zpracováním obsáhlé teoretické rešerše a současně návrhem experimentu a jeho vyhodnocením. Obě zpracované části mohou posloužit jako základ pro další výzkum. Přes veskrze dobré technické zpracování se studentka dopustila dvou chyb. Na uvedené obrázky není v textu odkazováno a systém citování zdrojů se vymyká běžně používaným standardům (zdroje seřazené podle abecedy a rozdělené podle zdroje). Práce působí celistvým dojmem a je jednoduše pochopitelná. Uděluji výslednou známku B a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Máša, Vítězslav

Prvním cílem předložené bakalářské práce bylo představení procesu tryskání suchým ledem a jeho využití v průmyslové praxi. Autorka se tohoto úkolu zhostila velice důsledným způsobem a odbornost svého pojednání zvýšila citacemi velkého množství zahraničních odborných publikací. Samotný teoretický úvod má tedy velkou přidanou hodnotu, protože předkládá přehled průmyslového využití suchého ledu, který dosud nebyl souhrnně publikován. Druhým cílem byl základní popis procesu degradace suchého ledu včetně jeho experimentálního ověření. Bakalářská práce popisuje tři experimenty, které mají přispět bližšímu pochopení principu degradace. Vedle měření rychlosti sublimace a změny mechanických vlastností autorka dokonce zajistila snímání suchého ledu pomocí počítačové tomografie (obr. 13 a 15). U druhého experimentu je třeba ocenit inspiraci normou pro stanovení ohybových vlastností plastů. První, teoretická část práce je zpracována logicky, přehledně a má adekvátní rozsah. V praktické části je několik chyb v popisu experimentů, zejména prvního, který ověřoval rychlost sublimace suchého ledu. Chybí zde informace o podmínkách měření (datum, tlak a relativní vlhkost okolního vzduchu) a především nejsou uvedeny zásadní informace týkající se polystyrénového boxu (rozměry, využitý objem, způsob uzavření), především skutečnost, zda byl vůbec během experimentu uzavřen, když došlo ke vzniku ledu vlivem vzdušné vlhkosti. Vzniklá námraza jistě vnesla do výsledků chybu. Konstatování že experiment probíhal za teploty prostředí 21 °C po dobu 90h, nezní také věrohodně, pokud nebylo využito klimatické komory. Výsledky experimentů měly být prezentovány včetně příslušné směrodatné odchylky. Další menší výhradu mám k některým formálním bodům, jako je formátování obsahu a seznamu literatury, chybějící odkazy na obrázky v textu, nekvalita obr. 10 apod. Přes výše uvedené připomínky jde o práci vysoké kvality. Autorka věnovala problému velkou pozornost a dosáhla hodnotného výsledku, který má velký potenciál pro další rozšíření do podoby diplomové a možná i disertační práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83882