WOLF, J. Měření vlastností ultrazvukového zobrazovacího systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Student byl v první části řešení diplomové práce aktivní, účastnil se měření a zaměřil se především na potřebné zpracování naměřených dat. V druhé části, ve které se řešilo uspořádání experimentů pro měření odezvy na čárový zdroj, však aktivita poklesla. Díky špatnému časovému rozvržení, tak samotné zpracování naměřených signálů bylo provedeno během několika dní na konci semestru a nebylo příliš času na další rozšiřování. Zadání je nicméně splněno. Student však práci řešil se zájmem a ukázal, že je mu bližší spíše praktická a experimentální stránka řešení. Prokázal však svoje inženýrské schopnosti. Práce byla dokončena v požadovaném termínu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

Posudek oponenta

Čížek, Martin

Diplomová práce je věnována popisu metodiky a vyhodnocení měření 2D impulsní charakteristiky (LSF) ultrazvukového zobrazovacího systému. Práce je členěna přehledně a po grafické stránce nemám připomínek. Teoretická úvodní část neobsahuje redundantní pasáže a čtenáře seznamuje pouze s problematikou nutnou k pochopení zbytku textu. Student se seznámil s postupem zpracování radiofrekvenčního ultrazvukového signálu a s jeho konverzí na obrazový signál. Diplomant navázal na předchozí měření 3D impulsní charakteristiky (PSF) prováděná s kulovým fantomem a sestrojil vlastní liniový fantom pro měření LSF. S novým fantomem pak bylo provedeno samotné měření LSF u ultrazvukového tomografu VinMed System FiVe popisované v závěrečné části textu práce. Pozitivně hodnotím snahu o statistické zpracování naměřených dat. Výtka směřuje k autorově přílišné stručnosti v pasáži týkající se zpracování naměřených signálů. Velmi vhodné by např. bylo vysvětlení postupu měření a algoritmu zpracování dat s využitím vývojového diagramu nebo jiného podobného grafického výrazového prostředku. Výsledky měření a příslušné závěry jsou již naopak prezentovány dostatečně. V závěru práce je provedeno srovnání praktické použitelnosti LSF a PSF pro stanovení prostorové rozlišovací schopnosti uzv. zobrazovacího systému. Pan Jiří Wolf prokázal teoretické znalosti z oblasti uzv. zobrazovacích systémů. Pozitivně hodnotím snahu o provedení vlastních měření a experimentální náplň práce. Zadání považuji za splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce B 41/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 12390