KINCOVÁ, D. Zavedení a provoz supersonického business jetu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šošovička, Róbert

Práce je pokračováním autorčiny bakalářské práce na téma „Vysokorychlostní letecká doprava“ (2013), ve které byla identifikována zvýšená aktivita na poli vývoje nadzvukových business jetů. Diplomová práce je proto zaměřena na hlubší analýzu právě tohoto sektoru, s cílem posoudit životaschopnost nadzvukových business jetů, sesbírat dostupné informace a identifikovat oblasti potřebné k řešení. Po stručném úvodu a historii nadzvukové dopravy, jsou představeny současné projekty, krátce upzorňuje na specifika nadzvukové aerodynamiky, konstrukce a pohonů. Následují části zkoumající plnění požadavků předpisů na životní prostředí a letovou bezpečnost. Jsou uváděny návrhy řešení, přip. odkazy na organizace věnující se výzkumu těchto oblastí. Diskutuje se zde efekt hluku produkovaného nadzvukovým letadlem, problematika létaní ve vysokých výškach spojená s efektem kosmického záření, řešní dekomprese atd. Rozsáhlu část tvoří ekonomická analýza. Je založena na více studiích významných institucí. Na jejich základě jsou dělány prognózy pro zkoumanou kategorii. V mnohých případech jsou informace omezené. Tady autorka prokázala schopnost improvizovat a na základě dostupných znalostí vyvodila použitelné závěry pro využití nadzvukových business jetů. V závěrečných kapitolách přináší shrnutí nutných kroků, které musí být učineny před zavením do provozu, včetně nastínění řešení. Práce je silným koncentrátem informaci, analýz a faktů z právě se rodící oblasti soukromé nadzvukové letecké dopravy. Autorka prokázala schopnost orientovat se i v oblastech ne zcela běžných a i na základě omezených informací vytvářet použitelné závěry. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Veselý, Petr

Předložená diplomová práce si klade za cíl poskytnout komplexní analýzu potenciálního provozního nasazení nadzvukových letadel kategorie business jet (BJ) ve vztahu k legislativě a dalším specifických aspektům. Dalším cílem je identifikace oblastí vyžadujících adaptaci pro provoz nadzvukových letadel, včetně návrhů takovýchto adaptací. Celkový přístup diplomantky k dané problematice hodnotím kladně. První část diplomové práce uvádí historické souvislosti nadzvukové letecké dopravy (kapitola 2) a přehled současných i minulých projektů (kapitola 3). V další části (kapitoly 4 - 8) diplomantka uvádí analýzu současného prostředí podle 5 hledisek hodnocení potenciálního zavedení SSBJ (technické, environmentální, ekonomické, bezpečnostní, politicko-legislativní). Vzhledem k širokému a komplexnímu rématu, kterému se diplomantka věnuje, považuji druhou část práce za dostatečně přehlednou a splňující cíl poskytnutí komplexní analýzy současného prostředí. Poslední část je zaměřena na porovnání SSBJ (AS2) a podzvukového G650 a návrh nutných změn před zavedením provozu nadzvukových letadel kategorie BJ. Zde je prezentován vlastní přínos autorky prostřednitvím analýzy SWOT a odhadem provozních nákladů SSBJ. Z hlediska stylistického a grafického uspořádání hodnotím práci pozitivně. Za drobný nedostatek v tomto směru považuji např. málo čitelné obrázky nebo chybné či chybějící odkazy (např. figure 3.7 – str. 15). V práci rovněž chybí číslování rovnic. Práci s literaturou, její výčet a citace hodnotím velmi kladně. Předloženou diplomovou práci oceňuji také proto, že byla napsána v anglickém jazyce. Z pohledu oponenta lze konstatovat, že bylo dosaženo cílů vytyčených v zadání práce. Předloženou diplomovou práci hodnotím stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83958