SLAVÍČEK, R. Indikátor polohy místa za zdí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Szabó, Zoltán

Student prostudoval teorii elektromagnetického pole včetně rezonančních obvodů a měření síly pole. V další části práce se zabývá výběrem, návrhem a testováním vhodných vysílacích i přijímacích antén. Navrhl koncepce zařízení a realizoval přístroj, který indikuje přesné místo vysílače za zdí. Pro ověření funkčnosti přístroje provedl spoustu experimentu. Je nutno pochválit že ke konci semestru na projektu pilně a samostatně pracoval, aby stihl práci dotáhnout dokonce. Provedl spoustu experimentu pro různé konfigurace antén. Své experimenty podrobně popsal a tím pozitivně přispěl k pokračování vývoji dané zařízení. Z odevzdané práce chybí popis parametrů a fotografie finálního zařízení, kterou zřejmě z časových důvodů nestihl doplnit. Podle mého názoru student náročnost projektu mírně podcenil a na něm začal pozdě pracovat. Celkový přístup studenta k řešení práce hodnotím pozitivně.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Friedl, Martin

Student Radek Slavíček se ve své bakalářské práci zabýval návrhem zařízení pro detekci protilehlosti. V úvodu své bakalářské práce popisuje teoretické zákonitosti elektromagnetického pole včetně rezonančních obvodů a jejich vlastností. Dále se věnuje rešerši antén a na základě této rešerše a laboratorního měření navrhuje několik koncepcí anténních soustav pro vysílání a příjem signálu. Pro koncové zařízení navrhuje a realizuje vysílací i přijímací obvody, které umísťuje do vhodných konstrukčních boxů. Zpracovaná problematika, spadající do oblasti analogové techniky, je zajímavá především z praktického hlediska. A je zde jistě ještě prostor pro další práci. Tato bakalářská práce po formální stránce obsahuje množství chyb a překlepů. Např. na str. 17 je špatný odkaz na kapitolu (101.1.6) nebo na str. 28 chybí odkaz na obrázek. V práci bych ocenil širší a detailnější rozbor vlastního měření (kapitola 2.2 Pozorování měření) prokazující funkčnost celého zařízení. S tím souvisejí parametry prezentovaného zařízení, které jsem v práci rovněž nenalezl. Vhodné by bylo připojit i fotografie finálních přístrojů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 85865