KUDLÁČOVÁ, B. Aplikace metody Fused Deposition Modeling pro vyhotovení návrhu modelu planetového mechanismu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Jedná se o práci řešící návrh, rozbor a problematiku výroby modelu planetového mechanismu, který bude sloužit jako učební pomůcka studentům FSI VUT v Brně v předmětu kinematika. Teoretická část práce se zabývá principem činnosti planetového mechanismu, jeho využitím v praxi a detailním rozborem kinematiky, zahrnující grafický a analytický postup řešení. Součástí teorie je rovněž charakteristika jednotlivých aditivních metod Rapid Prototyping (včetně jejich vhodnosti pro použití v různých odvětví průmyslu) spojená s rozborem aplikované aditivní metody Fused Deposition Modeling, která byla použita pro výrobu modelu planetové převodovky. V experimentální části práce je proveden výpočet všech dílů planetového mechanismu, vytvoření 3D modelu sestavy (počítačové modelování v parametrickém CAD programu SolidWorks, kontrola výstupních dat) a jeho výroba pomocí 3D tiskárny uPrint. Poslední část práce je věnována povrchové úpravě dílů a celkovému sestavení modelu planetového mechanismu. Práce je ukončena zhodnocením výroby modelu planetového mechanismu s následnou diskusí, která popisuje problematické kroky, ke kterým docházelo v jednotlivých etapách výroby. Studentka získávala potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích a na různých školních pracovištích. Získané informace maximálně zužitkovala v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci studentka čerpala z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení bakalářské práce postupovala studentka správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků a tabulek. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že studentka splnila zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kolář, Ladislav

Studentka při vypracování využila široké spektrum znalostí a dovedností získaných během studia. Výstupem experimentální části práce je funkční model planetového mechanismu, který bude sloužit jako ukázka při výuce předmětu Kinematika. Autorce bych vytknul pouze méně logické členění jednotlivých kapitol, kdy teoretická část navazuje až po části experimentální. Jinak je práce velmi zdařilá a svým zpracováním i výstupy přesahuje rozsah standartních BP. Proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně - A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83582