JEDLIČKA, P. Plán reakce na nouzové situace v letecké škole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šplíchal, Miroslav

Práce má jednoznačné zadání úkolu i cíle, kterým bylo připravit materiál využitelný leteckými školami, které plánují přechod na organizaci typu ATO, u kterých je zpracovaní plánu reakce na nouzové situace (ERP) vyžadováno. Tohoto cíle diplomat dosáhl prostřednictvím příloh práce, kde je uveden jím zpracovaný návrh ERP. Vlastní práce je vyjma úvodu a závěru rozdělena do 4 kapitol, ve kterých se diplomant postupně zabývá historií zavedení systému řízení bezpečnosti (SMS) v letectví, dále rozebírá legislativu vztahující se k SMS, dále pak návrhem ERP v letectví a návrhem ERP pro modelovou leteckou školu. Diplomant v práci zpracovává množství informací vztahující se k SMS a ERP, tyto informace by si ale zasloužily lepší logickou provázanost. Hlavní těžiště práce pak představují kapitoly 3 a 4, kde je rozebírán návrh ERP. Z podkapitoly 3.2 kde je popisována Obecná struktura ERP, není zřejmé do jaké míry se jedná o přejímané informace a vlastní práci autora. V závěru kapitoly diplomant uvádí, že se rozhodl vyjít z poradního materiálu EHST, avšak z citace není zřejmá verze se kterou diplomant pracuje. Rovněž mohly být zohledněny i jiné materiály vztahující se k dané problematice, vydávané národními leteckýmu úřady. Kapitola 4 rozvádí některé informace z kapitoly 3, z hlediska přehlednosti práce tedy mohly být tyto kapitoly sloučené. Z návrhu ERP je také patrné, že diplomant některé materiály přejímal bez kritického hodnocení, zda jsou přímo využitelné malou organizací zaměřenou na výcvik. Po formální stránce by práci prospělo přehlednější strukturování textu a lepší práce se zdroji informací, například u tab. 4 není uveden zdroj, přičemž je evidentně přejatá. I přes uvedené nedostatky však práci považuji za uspokojivou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Švec, Michal

Diplomant zpracoval práci v rozsahu 57 stran, přičemž zásadní část práce je uvedena ve formě příloh. Práce se zabývá historií a smyslem zavádění systémů řízení bezpečnosti (SMS) v různých průmyslových odvětvích včetně letectví, kde je jeho nedílnou součástí také plán reakce na nouzové situace (ERP). Dále rozebírá legislativní základnu upravující tyto dokumenty a činnosti a na závěr je uveden postup sestavování vzorového ERP pro leteckou školu (složité ATO). Legislativní základna je v práci správně identifikována a interpretována. Diplomant vycházel jak z obecných předpisů ICAO, tak i z dokumentů EASA včetně AMC a GM, v jejich případě však zřejmě pracoval s českým konsolidovaným zněním a nikoliv s aktuálním zněním, které dosud nebylo přeloženo. Postup sestavení ERP je převzatý z dokumentů organizace EHEST, které považuji za vhodnou a zároveň jedinou oficiální dostupnou předlohu, kterou k sestavení svých ERP hojně využívají složitá ATO v ČR. Vypracovaný ERP představuje modelový příklad pro malou leteckou školu provádějící výcvik CPL/IR/MEP. Vlastnímu provedení lze vytknout poměrně obecný ráz, který je však úměrný promyšlenosti uvažovaného modelu letecké školy, jež mohl být konkrétnější. Jistě by bylo možné uvážit i jiné mimořádné situace, jako například dlouhodobý nedostatek pohonných nebo jiných provozních hmot, dlouhodobá neschopnost letecké techniky ad. U nouzových situací mohla být více probrána koordinace se záchrannými složkami, případně s poskytovatelem letových provozních služeb. Sestavení ERP však zatím není regulované, je tedy zcela v režii leteckého provozovatele a schvalované leteckým úřadem společně s celým jeho systémem řízení bezpečnosti. Jak sám autor správně uvádí, sestavení ERP je možné (a žádoucí) prověřit simulovaným cvičením, na jehož základě se ověří jeho správnost, nebo se přistoupí k jeho úpravě. Hodnocení dokumentu tohoto charakteru je proto obtížné. Z formálních náležitostí lze vytknout nestandardní práci s citacemi, chybějící zdroje a bližší rozbor některých obrázků a tabulek a chybějící zkratky v seznamu zkratek. Diplomant splnil cíl zadání, jeho práci považuji za dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 83560