NAROVEC, D. Analýza povrchu po řezání laserem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Osička, Karel

Předložená diplomová práce pojednává o laserovém řezání a následné povrchové úpravě na řezaných součástech. V úvodní části je popsána základní teorie laserového řezání, včetně historie laseru a principu jeho vzniku. Další část se zabývá rozborem technologických možností laserového řezání a také jsou zde nastíněny další možnosti laserové technologie. V poslední teoretické částí je uvedena povrchová úprava kovů, která byla použita v experimentu. V praktické části byly postupně vyhodnoceny tloušťka povlaků, drsnost, mikrotvrdost, chemická mikroanalýza a metalografie. V závěrečné části bylo provedeno hodnocení dosažených výsledků a návrh pro správnou realizaci povrchových úprav. Autor prokázal dobrou orientaci v řešeném problému, detailní znalost laserové technologie a předmětných povrchových úprav.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména analýzou změn, které nastávají na laserem řezaném povrchu součástí, a které mají vliv na provedené povrchové úpravy (černění, galvanické a žárové zinkování). Teoretická část práce je zaměřena na historii, fyzikální principy, vlastnosti laserového záření a popisuje technologické možnosti laserového řezání. Součástí teoretického úvodu je také analýza povrchu po řezání laserem ve vazbě na následné povrchové úpravy a představení společnosti Technologické centrum, a.s., kde se experiment prováděl (řezání vzorků tavným a oxidačním způsobem). Praktická část práce se zabývá analýzou povrchu na laserem vyřezaném zvoleném vzorku ze tří různých materiálů (DC01, S235 a C45) v kombinaci tří různých tloušťek a za použití daného řezného média (kyslík, dusík). Vybrané vyřezané vzorky byly v kooperaci různých společností povrchově upraveny černěnín, galvanickým a žárovým zinkováním, aby na nich mohlo být provedeno nezbytné testování tloušťky povlaků, drsnosti povrchů, mikrotvrdosti, chemické mikroanalýzy a metalografické analýzy. Součástí praktické části práce jsou také návrhy na předúpravy řezané plochy pro bezproblémovou realizaci následných povrchových úprav. Práce je ukončena diskusí, ve které autor popisuje problematické kroky, ke kterým docházelo při povrchových úpravách a obecně nastiňuje ekonomické zhodnocení těchto úprav. V závěru práce je provedeno doporučení v použití tavného řezání, které je sice dražší, ale ve výsledku přispívá ke kvalitnějšímu řezu, menšímu ovlivnění povrchu součástí a snázeji proveditelné úpravě povrchu. Je zřejmé, že student věnoval zpracování diplomové práce značnou pozornost. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují drobné formální náležitosti, drobné překlepy a gramatické chyby. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83539