NOVÁK, T. Optimalizace investičních strategií pomocí genetických algoritmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v diplomové práci optimalizuje investiční strategii pomocí genetických algoritmů. Tento optimalizační nástroj považuji za naprosto nezbytný v procesu vývoje strategií. V kombinaci s výkonem stolních počítačů lze velmi rychle a efektivně nalézt vhodné parametry a nastavení. Pro analýzu student pracuje s historickými cenovými průběhy importovanými do programu Meta Trader, který zmíněné genetické algoritmy podporuje. Strategie generovala zisk po sledované období, nicméně jsou patrné citelnější poklesy finančních prostředků. Z tohoto důvodu bych strategii raději doporučil používat v rámci diversifikace současně se strategiemi jinými a ne jako strategii nosnou. Student splnil všechny cíle práce, prokázal své inženýrské schopnosti a doporučuji mu udělit akademický titul inženýr. Jakým způsobem můžete ošetřit citelné poklesy na účtu u téhle konkrétní strategie?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Brázdil, Jiří

Předložená diplomová práce se zabývá tvorbou automatického obchodního systému a jeho následnou optimalizací s využitím moderního nástroje - genetických algoritmů. Teoretická východiska jsou podkladem pro analytickou část, ve které je vysvětlen princip zvolené obchodní strategie. Ve vlastním návrhu řešení student popisuje postup vývoje strategie a optimalizaci založenou na genetických algoritmech. Zabývá se i ověřením optimalizovaných hodnot. Dále jsou uvedeny výsledky dosažené při testování, které potvrzují funkčnost strategie. Práce po formální stránce obsahuje drobné nedostatky, ale student prokázal znalosti z dané problematiky a proto práci doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 85899