MAZÁNEK, J. Návrh vpustky dvouválcové rovnačky XRK 2-150 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Omes, Jiří

Bakalářská práce se zabývá návrhem vpustky dvouválcové rovnačky XRK 2-150 a vstupních válečků. Vpustka slouží ke správnému zavedení rovnané tyče do rovnačky a je velmi důležitou vstupní částí zařízení. V úvodu práce se autor věnuje stručnému rozdělení rovnacích zařízení. Dále pak představuje principy samotných vpustek. Bohužel se věnuje jen zařízením jednoho výrobce rovnacích zařízení. Práce obsahuje návrh rozmístění vstupních válečků, jejich tvaru a rozměrů hřídele dopravních válečků. Chybí řez samotnou sestavou dopravního válečku, takže nelze adekvátně hodnotit správné určení VVÚ hřídele. Následuje samotný návrh vpustky, kde autor řeší geometrii rozevření čelistí vpustky na základě zadaných průměrů rovnaných tyčí. Řešení odpružení ovládacího válce vpustky lze hodnotit kladně, avšak chybí zkreslení stlačení pružin. V návrhových a kontrolních výpočtech jsou jisté nepřesnosti v označení mezi výpočtem a obrázky. Případně obrázky mají neúplné očíslování viz obr.4.8. str. 33. V příloze je sestavní výkres vpustky, kde nejsou zaznačeny připojovací rozměry k rámu rovnačky, případně k válečkové dráze. Není zde sestava válečku, nebo příklad výkresu detailu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Merenus, Ondřej

Student Jan Mazánek svou práci vypracoval přehledně a s logickým postupem. Cílem práce byl návrh čelisťové vpustky pro rovnačky z produkce firmy ŽĎAS a.s., který student splnil. V první části se věnuje obsáhlé rešerši v oblasti rovnacích zařízení, vpustkových příslušenství a popsal jejich princip a funkci. Druhá část obsahuje návrh dopravníkových válečků a konstrukci vpustkového mechanizmu. Výkresová dokumentace je poměrně symbolická a zjednodušená. Výpočty byly provedeny přehledně a volba technických parametrů a prvků dobře odůvodněna. Proto doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83615