FORMAN, L. Dělící zařízení tyčí z barevných kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Omes, Jiří

Tématem diplomové práce je návrh zařízení určeného k dělení tyčí z barevných kovů. Vzniklé špalíky jsou dále použity k zápustkovému kování. V úvodu práce je představena dispozice kovacího pracoviště s umístěním řešeného dělícího zařízení. Autor práce následně provádí jednoduchou analýzu pro výběr technologie vhodné pro přesné dělení. Právě zvolení této technologie hodně ovlivní konečné konstrukční zpracování. Zařízení je v práci řešeno komplexně, což je například patrné návrhem hydraulického schématu společně s návrhovým výpočtem plnícího hydrogenerátoru. Jednotlivé sestavní skupiny, které zařízení tvoří, jsou detailně popisovány. Hlavní součásti jsou doplněny návrhovými a kontrolními výpočty. Co lze v práci vytknout je nedostatečné vyztužení rohů tělesa beranu. V závěru práce se autor věnuje zpracování analýzy rizik, která je u takto nebezpečných zařízení nutná. Výsledkem této analýzy je soubor opatření, např. zakrytování nebezpečných míst, aby se minimalizovalo riziko poranění obsluhy, případně porušení zařízení. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Diplomová práce vychází z rešerše technologie dělení materiálu a strojů, které jsou k tomu určeny. Na základě rešerše je podle multikriteriální metody vybrána vhodná technologie a posléze vhodný konstrukční typ stroje. Volba probíhá zcela logicky, ale postrádám zde nějaký podklad zdůvodňující hodnocení kritérií. Samotný návrh vychází z předchozích závěrů, jsou zde provedeny potřebné konstrukční výpočty. Dále jsou popsány detaily jednotlivých konstrukčních uzlů. Pro lepší posouzení by byl vhodný 3d model v příloze (pozn. není specifikováno v zadání, nejedná se o výtku). Rám stroje a beran vzhledem ke střižné síle nepůsobí příliš tuze. Chybí zde analýza napětí a deformací vyvolaných dělením materiálu, která by správnost konstrukce potvrzovala. Práci hodnotím jako výbornou, doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83616