LESÁK, T. Hlava zkušebního jednoválcového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Úkolem diplomové práce pana Tomáše Lesáka bylo vytvořit konstrukční návrh hlavy, resp. návrh uspořádání sacího kanálu v dělené hlavě zkušebního leteckého motoru. Student měl za úkol vycházet ze zadaných odlitků již stávající hlavy. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o málo publikovanou oblast, musel diplomant prostudovat řadu stávajících konstrukcí a navrhnout směry svého konstrukčního řešení. Na jejich základě a vlastního konstrukčního myšlení postupně dospěl k finálnímu řešení. Diplomant postupoval při zpracování poměrně náročného zadání systematicky a samostatně. Postupně si osvojil dovednosti CAD konstruování, výpočtu a měření dynamiky plynů. Využíval efektivně jak poznatků získaných předchozím studiem, tak i potřebných konzultací. Cíle diplomové práce byly splněny v celém rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Beran, Martin

Diplomová práce pana Tomáše Lesáka je zaměřena na návrh sacího kanálu leteckého vzduchem chlazeného motoru s ohledem na zvýšení plnicí účinnosti. V první části práce se diplomant věnuje rešerši současných konstrukčních řešení hlav válců, spalovacího prostoru a jednotlivých prvků sacího traktu s ohledem na vliv tlakových ztrát a proudění vzduchu do válce motoru. Na této části oceňuji zejména to, že je velmi přehledně a logicky uspořádána a výstižně shrnuje teoretické poznatky pro zadanou problematiku. V další části se již diplomant věnuje sestavení 3D modelu pro následné CFD simulace. Na práci je třeba ocenit i to, že výsledky CFD simulací byly ověřeny na základě reálného experimentu na profukovací stanici, kterou UADI disponuje. V závěrečné části práce jsou velmi přehledně jak tabelárně, tak graficky zobrazeny jednotlivé varianty navržených úprav a zhodnoceny jejich přínosy a negativa. Celá práce je na výborné úrovni jak po obsahové tak grafické stránce a student prokázal odborné schopnosti při řešení konkrétní aplikace zadané problematiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83313