GEREC, M. Vliv povrchových úprav na únavovou životnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vopařil, Jan

Závěrečná práce s názvem Vliv povrchových úprav na únavovou životnost disponuje celkem třemi cíli, přičemž první dva z nich jsou čistě rešeršního charakteru (rešerše povrchových úprav a jejich vliv na únavovou životnost) a třetí z nich již studenta vybízí k propojení popsaných skutečností na konkrétní úloze. Vítáno bylo především porovnání několika povrchových úprav na konkrétní součásti (např. fiktivně vymyšlenou zátěží ojnice) a dále porovnání výpočtových metod, případně několika kritérií únavové životnosti. Navzdory četným konzultacím se student věnoval především prvním dvěma cílům a práce tak zůstala poněkud rozpolcenou bez dostatečného propojení popisovaných oblastí technologie a výpočtů. Práci lze dále vytknout místy méně kvalitní obrázky a především mnohdy nedostatečně citované zdroje výpočetních vztahů, a to i přesto, že v textu je s citacemi pracováno obstojně. Po odborné stránce se v práci chyby nevyskytují. Navzdory výtkám student předvedl schopnost samostatně zpracovat závěrečnou práci a nespatřuji ji plagiátem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kučera, Pavel

Pan Gerec měl za úkol vypracovat rešerši povrchových úprav využívaných pro vysokocyklicky namáhané součásti s důrazem na moderní trendy, komplexně zhodnotit jejich přínosy z hlediska možného prodloužení únavové životnosti a objasnit aplikaci změn mechanických vlastností do různých metod výpočtu predikce únavové životnosti. K cílům se student snažil přistoupit dle zadání a od úvodu práce popsat tuto problematiku, avšak některý výklad je popsán jen okrajově. V práci dále byly zmíněny jednotlivé vlivy povrchových úprav a následně další faktory ovlivňující únavovou životnost. Téma je doplněno o metody pro výpočet únavové životnosti s ohledem na ovlivňující faktory, ale po formální stránce působí toto uspořádání v některých částech práce trochu chaoticky. Lze také vytknout drobné pravopisné nedostatky, přesto práce splňuje celkové požadavky a autor se snažil splnit a popsat všechny cíle. Práce je doporučena k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 83371