UHRÍK, P. Vliv vybraných vlastností paliva na provoz biomasového kotle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená práce se zabývá problematikou vlivu stěžejních parametrů paliva na spalování biomasy. Při zpracování bakalářské práce postupoval student aktivně, prokázal dobrou schopnost samostatného rešení zadaného úkolu. První část práce obsahuje zdařilou řešerži spalování biomasy a vlivu parametrů paliva na spalovací proces. Jak teoretická, tak zejména praktická část je zaměřena na vliv vlhkosti paliva, jež byla vyhodnocena jako provozně nejdůležitější parametr. Druhá část je věnována popisu a vyhodnocení provedených, relativně náročných experimentů, při kterých student ověřil správnost závěrů literární rešerže. Student prokázal schopnost dobré interpretace naměřených výsledků a stanovené závěry jsou adekvátní získaným výsledkům. Práce neobsahuje zásadní nedostatky a chyby, po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na odpovídající úrovni. Škoda pouze některých nepřesných formulací. Po získání praktických zkušeností může být student kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Baláš, Marek

Hlavními úkolem práce je najít vlastnosti biomasy s vlivem na spalovací proces a jejich vliv experimentálně ověřit. První část práce obsahuje rešerši o biomase jejích vlastnostech a spalování - rešerše je neucelená a neplynou z ní jasné závěry, některé údaje jsou v ní nepřesné (např. zařazení odpadů mezi biomasu, záměna spalování a zplyňování). Experimentální část popisuje vliv teplot spalovacího vzduchu na výkonu kotle a emisích při změně vlhkosti paliva. Práce je přehledně zpracována, jsou v ní drobné překlepy, které ale nemají podstatný vliv na výsledný pozitivní dojem. Práce splnila zadání. Práci Doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83448