VALÁŠEK, M. Návrh otopné soustavy pro rekonstruovaný dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

S návrhem tématu diplomové práce přišel sám diplomant a tato skutečnost se pozitivně projevila v jeho přístupu k řešení práce. Cílem práce bylo navrhnout otopnou soustavu pro rekonstruovaný dům. Otopná soustava měla kromě primárního zdroje tepla využívat také solární kolektory. Při zpracování práce postupoval diplomant samostatně a to jak při návrhu technických řešení tak při provádění potřebných výpočtů a zpracování výkresové dokumentace. Jistým úskalím zadání práce se ukázalo použití solárních kolektorů. Z hlediska celkové potřeby tepla měly solární kolektory jen malý přínos, respektive, aby byl přinos pro vytápění významný muselo by být kolektorové pole značně předimenzované. Z tohoto důvodu navrhl diplomant dvě alternativní řešení, jedno bez solárních kolektorů a druhé se solárními kolektory primárně určenými na ohřev teplé vody v letním období. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bělka, Miloslav

Předložená diplomová práce má za cíl návrh otopné soustavy pro rekonstruovaný dům. V práci se autor nejprve věnuje popisu objektu a výpočtu teplených ztrát podle příslušné normy a to pro případy před a po částečné rekonstrukci. Dále se autor zabývá návrhem otopné soustavy pro případy s jedním zdrojem tepla, kondenzačním kotlem, nebo dvěma zdroji tepla a to kondenzačním kotlem v kombinaci se solárními kolektory. Na závěr autor uvádí jednotlivé bezpečnostní prvky, způsoby regulace a provádí kalkulaci pořizovacích nákladů. Součástí práce je také potřebná výkresová dokumentace. Diplomová práce je na velmi dobré grafické úrovni a lze ocenit především její praktické zaměření a budoucí využití jejich výsledků. Po formální stránce práce obsahuje nemalé množství překlepů nebo chybných popisků či značek (např. na str. 27 není int,i značka pro výpočtovou venkovní teplotu, na str. 28 a 29 jsou špatné odkazy na tabulky 3.7 a 3.8, v příloze 7 jsou v tabulce zobrazeny hodnoty tepelných výkonů jednotlivých místností a ne skutečné výkony radiátorů atd.). Výše zmíněné chyby však neubírají na kvalitě odevzdané práce, autor stručně a výstižně vysvětluje volbu použitého zařízení a zvolené postupy výpočtů. Požadavky a vytyčené cíle práce byly splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím stupněm Výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83194