KOPLÍK, J. Řízení kvality odlitků ze slitin hliníku odlévaných gravitačně do kovových forem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Roučka, Jaromír

Bakalářská práce je komplexním řešením technologie konkrétního odlitku ze slitiny hliníku. Práce vychází z úvodního přehledu technologie lití do kovových forem. Je zpracován postup výroby formy, provedena numerická simulace teplotních polí včetně cyklování do ustáleného stavu a provedena měření teplot ve slévárně, která bude výrobu zajišťovat. Bakalář pracoval samostatně, iniciativně a prokázal schopnost samostatného řešení technických úkolů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kaňa, Václav

Cílem předložené bakalářské práce s názvem „Řízení kvality odlitků ze slitin hliníku odlévaných gravitačně do kovových forem“ bylo vytvoření výkresové dokumentace odlitku a konstrukce formy, dále návrh technologie, odlití zkušebních kusů a následné vyhodnocení jejich kvality. Práce je zpracována přehledně a je logicky rozčleněna do jednotlivých kapitol. Vlastní text zaujímá 34 stran. V práci je použito celkem 26 obrázků a 8 tabulek. Čerpáno bylo z celkem 12-ti literárních pramenů. Velmi rozsáhlé jsou také přílohy práce, kde je celkem 21 příloh, převážně výkresová dokumentace, ale také CD s výsledky počítačových simulací odlitku. Co se týká chyb, práce neobsahuje žádné zásadní odborné chyby. I po jazykové a stylistické stránce je na dobré úrovni. Chyby a připomínky: - práce obsahuje značné množství příloh, které jsou v textu značeny klasicky čísly, avšak přílohy samotné žádné značení nemají - v práci je často používán výraz „technologický pasport“, spíše bych doporučil používat výraz „technologická karta“ - na str. 12 píšete, že rozpouštěcí žíhání při vytvrzování slouží k dosažení „nasyceného“ tuhého roztoku , nemá být správně spíše „přesyceného“? - na str. 27 uvádíte vadu s názvem „studené sváry“, vhodnější by bylo použít správného názvu vadu „zavaleniny“ nebo alespoň „studené spoje“ - na str. 28 píšete o vadě, kterou označujete jako „znečištěniny“, zde by bylo opravdu lepší použít oficiálního názvu vady „zadrobeniny“ - na str. 31 začíná velká kapitola 3. Experimentální zkoušky ve slévárně až na spodní čtvrtině stránky, v takovém případě bývá zvykem začít takovou kapitolu na nové straně Tyto chyby však nijak významně nesnižují odbornou úroveň této bakalářské práce, kterou považuji za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83158