URBÁNEK, J. Vliv elektromagnetických polí na buněčné struktury [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlachová Hutová, Eliška

Předložená práce se zabývá teoretickou oblastí výzkumu vlivu elektromagnetického pole na biologické struktury. Student se podrobně seznámil se stavbou buněk, popsal jednotlivé buněčné struktury a věnoval se oboru bioelektrických jevů a jejich vlivu na buňky. V teoretické části práce se tématu věnoval velmi podrobně, provedl rešerši několika odborných publikací a prokázal také schopnosti orientace v anglicky psané literatuře. Veškerá použitá literatura a zdroje, ze kterých student čerpal, jsou odcitovány v souladu s citační normou a uvedeny v seznamu použité literatury. V praktické části se student zabýval samotným modelováním. Velmi podrobně se seznámil s modelovacím programem a naučil se využívat všech jeho možností. Student přistupoval k práci aktivně, využíval všech možných konzultací a s odbornými dotazy se také obracel na odborníku pro dané téma. Práce je formálně velmi dobře zpracovaná, obsahuje veškeré nutné součásti a velké množství obrazové dokumentace a výsledků. V práci se najde několik překlepů a grafických nedostatků, také formulace některých vět mi přijde poněkud těžkopádná, to však nemá vliv na odborné hledisko dané práce. V práci mi ale chybí odbornější závěr, výsledky, které byly získány modelováním, nabízejí možnosti odbornějšího porovnání a vyvození závěrů, které by danou problematiku výrazněji osvětlily. Na druhou stranu prokázal student velké schopnosti samostatné práce a pochopil principy numerického modelování, je proto více než vhodné doporučit tuto práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Fiala, Pavel

Student prokázal znalosti z dvou oborů jak základů biologie tak fyziky. Ve stručném přehledu se zmínil o buňce jako jednom stavebním elementu organizmu a naznačil chemicko-fyzikální pochody na rozhraní buňky. V odstavci 1.3.1 jsou posány základní principy elektromagnetického pole a to způsobem velmi diskutovatelným a bylo by lépe jej raději převzít a řádně odcitovat. Opírá se o neověřená a již dříve publikovaná (avšak v závěrech rozdílná) tvrzení,.. např. "Hodnoty vodivosti a permitivity biologických tkání vzhledem ke vzduchu jsou při frekvencích vyskytujících se při přenosu elektrického výkonu takové, ţe vnější elektrické pole je v místě, kde vstupuje do těla, vždy kolmé k jeho povrchu, a pole uvnitř těla Eint je vždy o mnoho řádů menší než vnější pole ve vzduchu Evzd[19] ", dále velmi svérázný výklad indukce avlastní indukce kap.1.4.1, atd. V odst. 1.2. jsou například velmi zjednodušené až nepřesné popisy příčin a důsledků, například plynout asi zatím je stále ve vyjmenovaných slovech, úvod, odst 1.2, odst.1.2.2, oddělení čárkou vět vedlejších atp. V odst. 1.5. autor popisuje tzv. elektrický ekvivalent buňky a to pomocí soustředěných parametrů. Dále se dotýká problematiky stochastického přístupu v modelu elektrického pole v buňce. Dále od buňky přeskočí k příkladu buňky dělohy. Následuje kapitola modelování s rozloženými parametry, zmínka o finitních metodách. Následuje velmi zjednodušené pojetí modelu buňky jako nekonečně dlouhého válce a na něm vyhodnocení rozložení elektrického pole s chybně zadanými okrajovámi podmínkami pro frekvence harmonického buzení od 1kHz do 10MHz. Dále práce jen konstatuje závěr. Přínosem byla částečná redakční práce, shrnutí některých směrů v této práci. POužití nebo kalibrace jak modelu se soustředěným tak rozloženými parametry příliš neodpovídala popsaným principům z oblasti chemicko-biologického popisu vybraného typu buňky. V případě pokračování tématu bych doporučil zaměřit se na zpracování jednoduššího modelu se soutředěnými parametry a jeho testování, pak přistoupit ke komplikovanějšímu modelu s rozložernými parametry řešeného pomocí finitních metod. Je fakt, že tato problematika je velmi obtížná a sahá do úrovně kvalitní doktorské disertační práce a je proto zapotřebí mít v hodnocení ohled na možnosti zpracování na úrovni bakalářské práce.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 77068